info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jämställdheten lyfts lokalt i Byggnads

Regionala kvinnliga nätverk och en handledning för gravida byggnadsarbetare. Vi har kollat på vilka initiativ som tagits sedan varje region i Byggnads fick en egen jämställdhetsansvarig.

På central nivå i Byggnads pågår kampanjen Stoppa machokulturen. Under hösten kommer den gå in i en ny fas som bland annat innebär att arbetsplatser förses med material som underlag för diskussioner. Men på Byggnads kongress 2014 bestämdes också att varje region skulle utse någon jämställdhetsansvarig. Vi har ringt runt för att se vilka initiativ som tagits runt om i landet sedan de fick sina uppdrag förra året.
– Under vecka 35 kommer det gå ett utskick till Byggnads Mälardalens samtliga kvinnliga medlemmar om en träff där vi bara ska prata jämställdhetsfrågor, säger Mathias Kleman, jämställdhetsansvarig i Byggnads Mälardalen.
De knappt hundra kvinnliga medlemmarna i regionen kommer bjudas in till tvådagarsträffen. Syftet är att stärka, stötta och behålla kvinnor i branschen.

Ska besöka alla kvinnor

Tanken att på olika sätt samla kvinnliga medlemmar eller byggstudenter regionalt, för att skapa referensgrupper om inte annat, finns också i Örebro-Värmland, GävleDala, Norrbotten och Mellannorrland. I Norrbotten planerar jämställdhetsansvarige Lars-Gunnar Olsson och en kvinnlig kollega till honom även att besöka de 62 kvinnor som är medlemmar i regionen.
– Vi ska tala lite om fackets betydelse, fråga hur de mår och om de har några problem på arbetsplatsen, säger han.

Utbildning om diskrimineringslagen

På flera håll i landet har jämställdhet blivit en stående punkt på möten och utbildningar.
– Det är så enkel sak som att vi frågar: ”Hur skulle du känna om din sjuttonåriga dotter kom hem och sa att hon vill bli betonghåltagare?”. Sen blir det väldigt intressanta diskussioner runt det, säger Kim Söderström i GävleDala om att ämnet ska lyftas på alla utbildningar.
I Skåne säger Marcus Eriksson att han sedan tidigare samarbetar med en antidiskrimineringsbyrå i Malmö, som använts för att utbilda anställda och förtroendemän om diskrimineringslagen och normkritik. I höst erbjuds ombudsmännen utbildning om att förhandla diskrimineringsfall.
Lars-Gunnar Olsson i Norrbotten berättar också att han och hans kollega gjort skolbesök särskilt till kvinnliga gymnasieelever. I Småland-Blekinge har man hållit särskild information om bara jämställdhet och mångfald på gymnasiets byggprogram.

Manual för gravida

Jon Andersson i Västerbotten har tagit fram en manual för gravida byggnadsarbetare, för att de ska veta vart de ska vända sig och vilka blanketter de ska fylla i för att reda ut behov av omplacering eller ledighet under graviditeten.
– Det var jag och en plåtslagartjej som gjorde det här, säger han och berättar att han sedan spridit den inom Byggnads.
Han säger att tanken är att skapa en trygghet i att det finns utrymme för att vara gravid även i byggbranschen.
Hur långt arbetet kommit varierar över landet. Senare i höst ska alla jämställdhetsansvariga samlas för ytterligare utbildning.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jämställdheten lyfts lokalt i Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig