info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Kan inte bara tänka på sig själv"

Hans uppdrag är tufft och utsatt. Men inget är omöjligt för Sergej Budajev. Här är skyddsombudet som brinner för säkerheten och att vara språkrör för sina arbetskamrater.

Snickaren Sergej Budajev sätter väggar på Nya Karolinska sjukhuset i Solna, NKS. Reglar, mineralull, plast och så gips. Den vanliga bygghjälmen är utbytt mot en grön, en tydlig signal för hans nya uppdrag som skyddsombud. Det första i byggbemanningsbolaget Expandera  Mera. Han är också ovanlig i byggbranschen, där bara enstaka skyddsombud funnits på bemanningsbolag.
– Allt är nytt. Jag håller på att lära mig. Nu vill jag framför allt att de anställda på företaget ska kontakta mig om problem och frågor de har, säger han.

”Andra ser ner på bemanningsanställda”

Att vara skyddsombud handlar om tunga grejer. Om säkerhet, om liv och död. Det handlar också om att kämpa för vettiga villkor för honom själv och hans arbetskamrater. Deras ställning är osäkrare på arbetsplatserna. De kommer och går och tas in när det är extra stressigt. Sergej märker ibland att andra ser ner på bemanningsanställda och det gör honom illa berörd.
– På vissa arbetsplatser tycker de att vi ska göra skitjobbet och samtidigt jobba snabbare än alla andra. Det händer att vi varken får introduktion i arbetet eller i hur vi ska hantera nya maskiner, säger han.
Sergej är visserligen ny på sitt uppdrag, men inte då det gäller säkerhetsarbete.

Utbildad byggingenjör och slöjdlärare

Han kom för 16 år sedan från den forna Sovjet-republiken Kazakstan. Där var han arbetsledare och arbetsmiljöansvarig på stora anläggningsbyggen. Han är utbildad byggingenjör och slöjdlärare, men gillade byggen mer än att undervisa.
– Det var noga med säkerheten under Sovjettiden. Både med skyddsanordningar och hjälm, säger han.
Han hamnade i Sverige tack vare ett svenskt byggföretag som gjorde jobb i hemstaden, Zhezkazgan. Sergej samarbetade med dem och fick upp ögonen för det kommande hemlandet.
– Jag gillade företagskulturen, att det var mer öppet mellan chefer och anställda och så reste jag till Sverige och fick se den fantastiska naturen. Vi bestämde oss för att flytta.

”Är ett språkrör för sina arbetskamrater”

Han rör sig snabbt och vant genom den blivande sjukhuskorridoren. Bredvid går Rikard Andersson, Skanskas huvudskyddsombud på bygget. De har nyss varit på ett gemensamt säkerhetsmöte med NKS skyddsombud. Rikard kontaktade Sergej efter att ha läst en artikel om hans nya uppdrag på Byggnadsarbetarens hemsida. Han gav råd och såg till att Sergej kom med på skyddsronder och dagliga morgonmöten.
– För mig är det viktigt att han finns här och är ett språkrör för sina arbetskamrater, säger Rikard Andersson.
Att vara skyddsombud på ett bemanningsbolag, är lite annorlunda mot på ett vanligt byggbolag. Man har ett mer övergripande ansvar för de anställda i bolaget, men ska också samarbeta med skyddsombuden på arbetsplatsen.

Vill få fler att engagera sig fackligt

Rapporter från Arbetsmiljöverket visar på risker för bemanningsanställda. De utsätts för farofyllda jobb. Det fanns brister i introduktion och arbetsmiljö-ansvaret föll ofta mellan stolarna, trots att både bemanningsbolaget och beställaren på olika sätt är ansvariga för deras säkerhet. Många slits också då de på bygge efter bygge tvingas jobba med stresstoppar. Sergej vill få fler att engagera sig fackligt, bli medvetna och bry sig om arbetsmiljön. Han vill göra byggena säkrare och tycker han har bra förutsättningar, trots att uppdraget som skyddsombud är omvittnat utsatt.
–  Här på NKS är det jättenoga med säkerheten. Det arbetssättet kan jag sprida vidare till andra byggen. Hos min arbetsgivare finns också en bra inställning och en skyddskommitté där jag kan ta upp olika problem.

Sergej Budajev och Dugar Enhktuya pratar inte bara jobb. Sergej passar på att kolla vad olika saker heter på mongoliska eller att diskutera kryddblandningar.Sergej Budajev (t.v) och Dugar Enhktuga pratar inte bara jobb. Sergej passar på att kolla vad olika saker heter på mongoliska eller att diskutera kryddblandningar.

På NKS finns 30 nationaliteter

Till riskerna på dagens byggen hör språksvårigheter. Åtskilliga av hans kollegor är födda utomlands och många har svårt med språket. På NKS finns 30 nationaliteter. Då måste alla få instruktioner så att de förstår.
– Det är också viktigt att de som har problem på olika byggen kommer till mig. För vissa vågar inte ta upp det själva med ledningen och vissa kan inte språket tillräckligt bra, säger Sergej.
Själv talar han ryska, svenska och lite engelska och han vill vara rak i sin kommunikation.
–  Jag frågar tills jag förstår och man måste tala om hur man vill ha det. Du kan bara få ett ja eller ett nej. Det försöker jag också förmedla till mina barn.

”Det är också viktigt att de som har problem på olika byggen kommer till mig”.

Grillspett är en paradrätt

Det är eftermiddag och Sergej och kollegan Dugar Enhktuya diskuterar dagens jobb. Dugar tycker att Sergejs nya uppdrag gjort att han får veta mer om vad som händer på bygget. Men de pratar också om annat. De har ju varit grannar. Sergejs Kazakstan, ligger granne med Dugars hemland, Mongoliet.
–  Jag brukar fråga Dugar, vad ska du äta ikväll? Våra hemländers nationalrätter är lika, med kött och pasta men vi använder olika kryddor.
Sergej är mycket intresserad av mat och lagar gärna själv. Grillspett är en paradrätt. När familjen reser utomlands upptäcker de också det nya landet med smaklökarna.
– Vi brukar kolla vad som är landets nationalrätt och så letar vi upp en restaurang som är specialist på det. Vi tar ofta med recept hem.

Vill överbrygga klyftor

Sergej gillar att jobba med bemanning. Själv har han testat både att vara anställd och driva eget företag.
– Jag tycker det är roligt att komma till nya byggen, träffa nya arbetskamrater och göra olika uppgifter, från rivjobb till att montera kök. Man måste tänka hela tiden. Samtidigt betyder bemanningsföretagen en chans för många, inte minst nyanlända, att visa upp sig ute på arbetsplatser och kanske chansen till ett fast jobb senare.
När han kommer till en ny arbetsplats, söker han kontakt med de andra arbetarna. Han vill överbrygga klyftor mellan olika yrkesgrupper.

”Olyckorna händer när man minst anar det”

– Jag ser de största riskerna som damm, stress och missförstånd. Sedan måste man följa reglerna. Inte bara tänka på sig själv, utan på dem runtomkring.
Ibland tycker arbetskamrater att han är för nitisk i sitt engagemang för säkerheten.
– De kan säga: Men Sergej, det är inte så viktigt. Fast då svarar jag; att olyckorna de händer när man minst anar det.

Ansvaret för skyddet inom bemanning:
• Både bemanningsföretaget och inhyraren har ansvar för bemanningsanställdas arbetsmiljö.
• På arbetsplatsen är både bemanningsföretaget och inhyraren ansvariga för den anställdas säkerhet.
• Bemanningsföretaget ska förvissa sig om att de anställda får säkra arbetsuppgifter, medan inhyrarens jobb är att riskbedöma och se till att det finns skydd på plats.
• Bemanningsföretaget har ansvar för rehabilitering och att bedöma de anställdas hälsa på sikt.
Källa: Arbetsmiljöverket

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Kan inte bara tänka på sig själv"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig