info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt museum visar upp VVS-historia

Pumpar, toastolar och verktyg från förr. Det är något av vad som visas upp på Sveriges VVS-museum som öppnade i Bromma i västra Stockholm i dag, fredag.

– I VVS-branschen klipper vi inga band, här kapar vi rör, säger Ingemar Essebro, ordförande för föreningen som ska driva Sveriges VVS-museum.
Sedan kliver Göran Näsholm, tidigare koncernchef hos huvudsponsorn Ahlsell, fram för att kapa det rör som ligger upplagt framför publiken i muséet, som därmed invigs.

Nymans egna toastol

Vi är ett par trappor upp i ett företagsområde i Bromma i västra Stockholm. Här hoppas VVS-branschen nu kunna skapa sig en mötesplats – med möteslokal och museum. I utställningen visas bland annat en värmekamin med kokplatta, en toastol som ska ha varit privat för en direktör vid namn Nyman, ett badkar med ugn för vattenuppvärmning och en handvevad tvättmaskin.
Vidare finns en ässja där man, under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal, hettade upp sandfyllda rör så de kunde bockas.

”Viktigt kunna sin historia”

Centrifugalpumpens utveckling i Sverige utreds på museet, liksom avloppsledningarnas tillkomst. Temat för utställningen är ”En tidsresa – från Lortsverige till världens högsta levnadsstandard”.
– Jag tycker det är jätteviktigt att kunna sin historia, säger Ingemar Essebro.
Han är koncernchef för bolaget Essing och representerar VVS Företagen i museets styrelse. Han säger att det som slagit honom när museet vuxit fram är hur snabbt utvecklingen gått, framför allt sedan 1970-talet. Han menar att det omfattande byggandet i samband med miljonprogrammet satte fart på utvecklingen på ett sätt som ökade enkelheten, bland annat i och med att plast ersatte tungt gjutjärn. Han tycker att utvecklingen varit positiv, att inget egentligen gått förlorat.
Om man bygger VVS-museum om 50 år, vad tror du man kommer visa upp gällande den tid vi lever i just nu?
– Miljöomställningen är det som kommer visas då, säger han och konstaterar att miljötänket fått en helt ny betydelse.

”Det var tungt och smutsigt”

Själv började Ingemar Essebro i branschen 1973. Då såg det ut som i den verktstadshörna som är iordningsställd på museet. I dag är det som visas upp där borta från VVS-vardagen.
– Man står inte och gängar i dag, man pressar, konstaterar Ingemar Essebro till exempel.
Han säger att han blir nostalgisk av utställningen, men att han inte saknar den miljön.
– Det var tungt och smutsigt.
Museet drivs av en förening där även Byggnads är med. Det kommer inte vara öppet för allmänheten, utan besök bokas i förhand och tanken är att det främst ska vara till för branschen och skolor.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt museum visar upp VVS-historia

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig