info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Normkrock runt mobiler på jobbet

"Det har blivit tystare i boden" sa snickaren Peter Bågenmark i artikeln om mobiler i boden igår. Vi har pratat med Tomas Lindroth, doktor i informatik, om hur mobiler påverkar samvaron.

Tomas Lindroth är doktor i informatik på Högskolan Väst. Han har forskat på hur vår sociala samvaro påverkas av digitala medier.
En grundläggande orsak till att det blir konflikter när vi surfar är att den nya tekniken har funnits så kort tid. Det var först 2011 som vi på allvar började surfa på smartphones.
– Det handlar om att gamla normer möter nya normer. Ingen vet riktigt hur vi ska uppföra oss. Då blir det en kollision, säger Tomas Lindroth.
Han säger att det finns ingen gemensam norm. Ett sätt att lösa eventuella konflikter är att prata mer med varandra.
– De handlar om att förstå den andra gruppen. Det gäller att mötas och på så sätt växer det fram en ny norm.


Läs mer

Mobilen tystar byggboden
Vi frågar: Surfar du på rasten?
Lista: Så påverkar surfandet din hälsa

”Kan skapa irritation”

Tomas Lindroth säger att många äldre kan känna att de inte blir sedda. För dem är det naturligt att titta på varandra när de pratar med någon. Något de gjort i alla tider. Men det är annorlunda för de som är vana mobilsurfare. De har inga problem med att checka av mobilen samtidigt som de lyssnar på ett samtal.
– Det här är en situation som kan skapa irritation. Vi ser i forskningen att många unga som lägger ifrån sig telefonen vänder skärmen uppåt. De är ständigt beredda att lyfta upp mobilen. Det är deras norm. Många äldre vänder skärmen nedåt, de vill inte bli störda.

”Kompisandan kan bli sämre”

Tomas Lindroth säger att forskningen visar att vi kommunicerar minst lika mycket som förr. Skillnaden är att förr pratade vi med de som var närvarande i samma rum. I dag är vi mindre sociala med de som sitter på andra sidan matbordet, men samtidigt umgås vi med andra via nätet.
På bygget i Linköping säger byggnadsarbetarna att det blivit tystare i boden. Det är en utveckling som på sikt kan påverka arbetsmiljön.
– När vi pratar mindre så lär vi inte känna varandra lika bra, inte minst på det personliga planet. Vi ställer inte frågor av typen ”Hur många barn har du?”. Kompisandan kan bli sämre och en del börjar kanske må dåligt på jobbet på grund av tystnaden och den sämre gemenskapen. I värsta fall kan det hela bli ett arbetsmiljöproblem, säger Tomas Lindroth.
Ett annat problem han lyfter fram är att om vi pratar mindre med varandra på jobbet försvinner den viktiga kunskapsöverföringen som alltid sker från äldre till yngre.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Normkrock runt mobiler på jobbet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig