info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Domen ställer till bekymmer"

"Nu är våra medlemmar tvungna att ingå i beredskapen" säger Byggnads ombudsman Anders Larsson efter AD-dom om teknikinstallationsavtalet. Men det är oklart när man ska rycka ut.

– Det ställer ju till bekymmer för dom som inte är med på beredskap i dag. Dom som är äldre och inte orkar måste försöka få ett läkarintyg, säger kylmontören Robert Ekström efter onsdagens dom från Arbetsdomstolen.
Själv har han varit med på beredskapslistan även innan. Men efter domen har han, som facklig förtroendeman, fått samtal från uppgivna kollegor som inte vill vara med bland annat på grund av ålder.
– De har ju bara tittat på det här med arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet. Det känns ju konstigt att arbetsgivare har rätt att göra det efter klockan 16 också, säger Robert Ekström om domen.

Svårt för föräldrar

Som vi tidigare berättat slår domen fast att den som arbetar på teknikinstallationsavtalet är skyldig att ha beredskap enligt schema. Byggnads hade hävdat att det inte finns skyldighet om man inte gjort särskilda överenskommelser.
Vi intervjuade Robert Ekström tidigare i år, han lyfte då fram förvirringen runt beredskapen som en viktig fråga för kylmontörer. Han pekade bland annat på att yrket blivit allt mer serviceinriktat.
– Hemma frågar de ofta: ”När kommer du hem ikväll?”. Och svaret blir ju att det vet jag ju inte, sa han och konstaterade att beredskap gör det svårt att planera bland annat lämning och hämtning av barn.
Robert Ekström jobbar på Huurres i Sörmland. VVS Företagen tog frågan om beredskap till domstolen då Byggnads satt stopp när just Huurres schemalagt beredskap för alla anställda i Göteborg.

”Tvungna ingå i beredskap”

Den regel som fack och arbetsgivare läst så olika kom till i kollektivavtalet 2012. Facket tyckte att frivilligheten inför beredskap då stärktes, men tolkningen har alltså gått isär. När avtalet åter skrevs om i år diskuterade man frågan men kunde inte enas, domen blir därför avgörande.
Robert Ekström säger att det skapar irritation att folk upplever att man nu tas tillbaka till hur det var 2011. Anders Larsson, ombudsman på Byggnads, bekräftar att domen i stort sett vridit tiden tillbaka.
– Nu är våra medlemmar tvungna att ingå i beredskapen, så är det ju, konstaterar han.

Oklara krav på utryckning

Men det finns en skillnad mot 2011. Domstolen slår fast att utryckning under beredskap nu endast behöver göras vid ”fara i dröjsmål”. Men rätten tar inte ställning till hur ”fara i dröjsmål” ska definieras. Byggnads har hävdat att det ska handla om fara för liv och hälsa eller viktiga samhällsfunktioner, arbetsgivarna att det kan handla även om ekonomisk skada.
– Det är ju alltid en tolkning igen då; vad är fara i dröjsmål? Det kan ju inte vara en liten kyldisk med läsk nånstans. Men vad är det? Det måste vi få titta på, koppla in våra jurister och se över utifrån hur vi tolkar det, säger Anders Larsson.
Robert Ekström säger att utryckningar har kunnat gälla relativt små problem.


Läs mer
Beredskap krav för kylmontörer
VVS: Nytt avtal ger 4,69 i timmen
Kylmontören: ”Det är kaos”

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Domen ställer till bekymmer"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig