Publicerad 4 mars 08:44

Ska agera för arbetarna

Fotbollsordföranden om FIFA

Ny president. Respekten för mänskliga rättigheter skrivs in i Fifas stadgar. Men blir det någon ändring för arbetarna som bygger arenorna? Svenska Fotbollförbundets Karl-Erik Nilsson säger att han och förbundet ska agera.

Fotbolls-VM i Qatar 2022. Rapporterna har varit många om slavliknande villkor, arbetare som dör i olyckor och av att de tvingas bo och arbeta under usla förhållande bland dem som bygger för arrangemanget. Det finns ett förbud mot fackligt arbete. Dessa levnadsvillkor har Byggnadsarbetaren tidigare skildrat.
Samtidigt har internationella fotbollsförbundet, Fifa, kritiserats för sitt val av arrangörsländer vid stora mästerskap. Hela organisationen har skakats av skandaler och korruptionsanklagelser. Därför fick Fifa för en vecka sedan en ny president, Gianni Infantino och ett nytt reformpaket, som bland annat innebär att respekten för mänskliga rättigheter skrivs in i stadgarna. Kritiker har varnat för att inget förändras i grunden, men Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson tror på förändring.


LÄS BYGGNADSARBETARENS TIDIGARE ARTIKLAR:
Två ljus i Qatars mörker

Erik Niva: "Fifa bryr sig inte"
"Det är inget alternativ"

Vad betyder det för arbetarna att respekten för mänskliga rättigheter skrivs in i Fifas stadgar?
- Det är en viktig signal. Det betyder i praktiken att man exempelvis nästa gång man ska utse arrangörer av mästerskap av olika slag, tar hänsyn till mänskliga rättigheter, levnadsvillkor och arbetsvillkor för dem som är involverade i arenabyggen.
Så detta omfattar också arbetarnas villkor?

-Vi, utifrån nordiskt perspektiv, är väldigt tydliga med att man måste involvera arbetares levnads- och arbetsvillkor. Det är något vi kommer att fortsätta diskutera med Fifa:s nya ledning. Vid Fifas ordinarie kongress i maj räknar jag med att få en förklaring till hur de här nya stadgeförändringarna ska tolkas och genomföras. Det är viktigt inte minst inför processen då man utser VM-arrangör 2026.
Men vad betyder detta för arbetarna som nu jobbar under svåra förhållanden i Qatar?

-Förhållandena där är en ständigt pågående fråga och som vi också följer upp. Vi har för avsikt att ta ytterligare diskussioner med den nya Fifa-ledningen om det. Vi tycker att den gamla Fifa-ledningen har uppträtt lite för valhänt och varit för flata mot myndigheterna i Qatar. Nu finns det förutsättningar för att aktivera frågan igen och det kommer vi att göra.
Hur då? Vad ska Svenska Fotbollförbundet göra?

-Vi kan agera genom att idka påtryckningar på Fifa som i sin tur kan idka påtryckningar gentemot de qatariska myndigheterna. Väldigt många av de västerländska fotbollsförbunden har precis samma uppfattning. Parallellt jobbar vi också i ett samarbete med svenska fackliga organisationer som LO och Byggnads i de här frågorna. Man ska ta fram ett avtal om hur man kan agera på ett hållbart sätt inför olika idrottsarrangemang.
Valprocessen har kritiserats från fackligt håll för att det inte lagts fokus på arbetares villkor, vad anser du om det?

-Vi pratade nog med alla kandidaterna om detta. Det är en viktig fråga för oss från de nordiska länderna så det var på tapeten när vi förde samtal med kandidaterna.
Vad betyder valet av den nye presidenten Gianni Infantino?

-Det sätter en punkt för eran Sepp Blatter, vilket i grunden är väldigt positivt. Det finns en grund för att bygga ett nytt Fifa. Men det är först när vi ser vad det blir för resultat som vi kan säga att det går åt rätt håll.
Kommer valet av ny president och reformpaketet att påverka var man lägger VM i framtiden?

-Det är jag helt övertygad om.

SVENSKT SAMARBETE OM BÄTTRE VILLKOR
Flera fackliga organisationer och idrottsorganisationer har inlett ett samarbete för att ta fram riktlinjer för hur man ska agera vid olika mästerskap, bland annat med hänsyn till hållbar utveckling och att mänskliga rättigheter respekteras för arbetare. Målet är att ta fram ett ramavtal i dessa frågor och slå fast grundläggande spelregler för idrottsrörelsen, vilket också sedan kan spridas internationellt. I arbetsgruppen ingår LO, Byggnads, IF Metall. Riksidrottsförbundet, HRF, Sveriges Olympiska kommitté, Sveriges Paralympiska kommitté, Svenska Fotbollsförbundet och Svenska Handbollsförbundet.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: HALLÅ DÄR...
Tema: Kvartsdamm

Vårt avslöjande om att kvarts är farligare än befarat har fått er läsare att undra hur ni bäst skyddar er. Här ger vi svar.

Tema: Surf i boden

Vi surfar allt mer på våra smartphones. Byggnadsarbetaren har träffat ett gäng snickare som berättar om hur de påverkas under rasterna i byggboden.

Webbreporter

Tipsa Jenny Berggren!

Jenny Berggren
010-601 10 27
070-664 49 00
Skicka e-post

Brukar du besväras av damm på jobbet?

Brukar du besväras av damm på jobbet?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, visst gör jag det 70
Nej, det gör jag inte 14

Bygglag värda sin vikt i guld

TBM-gruppen i region Stockholm-Gotland har nu ett ackordslönesnitt på 220:63 kronor i timmen.

Rörtångstest: Klassiker mot uppstickare

Rörmokarna på Bravida hade inga svårigheter att utse vinnare i rörtångstestet, när vi ställde en klassiker mot två uppstickare.

Samtal är inte alltid vägen framåt

Avtal klart/ Efter en holmgång likt den Byggnads gick med arbetsgivarna den här gången, vill folk gärna veta: Vem vann egentligen? Personligen anser jag frågan vara för allvarlig för att hemfalla åt sportklyschor.

Avtal 2016

Senaste nytt om avtalsfajten 2016.

Lönetvisten i Malmö

Byggnads menar att företaget Viremidos har betalat mer än 100 kr för lite i timlön. Viremidos menar att de följt EU-regler.
Följ förhandlingarna här.

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

EU-granskning

Tolv byggarbetare från de nya EU-länderna har dött i arbetsplatsolyckor i Sverige sedan 2004, men omkring hälften av dem, är osynliga i statistiken. Läs alla artiklar här.

Krysset

Löser du korsord? Här finns Byggnadsarbetarens senaste kryss. Här finns också lösningarna.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej?

Tipsa Kenneth Petterson!

Kenneth Petterson
010-601 10 81
070-607 56 97
Skicka e-post

Byggbloggar

Många har åsikter om byggbranschen. Här hittar du några av landets vassaste byggbloggare. Klicka och tyck till.