info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Prislistan avgör ackordet

Det är stora skillnader i lön bland ackordsjägarna. Vi har kollat vad som avgör storleken på klirret i kassan.

Hus efter hus, kvarter efter kvarter. En hel stadsdel håller på att växa fram. Förvånansvärt nära Uppsala centrum. Det är JM som håller i rodret och just det här området är inne på slutspurten. De sista ska flytta in efter sommaren.
– Pålningen till nästa bostadsområde är redan igång därborta, säger Andreas Johansson, snickarlagbas och pekar en bit bort på en åker.
Att få chansen att gå samma gäng från grund till grund ger naturligtvis möjligheter till intrimning. Och det går bra för TBM-gänget. Senaste mätningen gav 216:86 kronor i timmen.
– Glöm inte örena för det är ju nästan 217, säger Andreas Johansson.
Med den lönen ligger laget i Uppsala klart över de 207 kronor som blev rikssnittet för TBM-gruppen 2015. Samtidigt hamnade snittet för rörmokarna på 246 kronor och för glasmästeriarbetarna på 174. Det skiljer alltså en hel del mellan de olika yrkesgrupperna.
– Vi har lite olika förutsättningar. Det som avgör mest är vilken lönemodell som gäller, säger Andreas Johansson.


Läs mer
Bygglönerna som toppar 2015
Lönetoppen i din egen region

Broms i systemet

Han kan inte alla andra yrkesgruppers lönesystem i detalj, men när det gäller vvs och golv så menar han att de har rakare listor som de arbetar emot och att de verkar ge mer.
– Vi på TBM-sidan har en broms i systemet – både uppåt och neråt när det gäller lönen. Ofta skiljer det inte så många ören mellan mätningarna, säger Andreas Johansson.

Vill ha större morot

Han skulle gärna se att moroten blev lite större. Att själva arbetsinsatsen gjorde större avtryck på lönen.
-Våra jobb brukar flyta på bra så jag är övertygad om att vi skulle legat högre med en rakare lönemodell. Som det är nu får vi bra betalt för inarbetningen upp till en viss nivå och efter det blir det sämre.
Bygget är inne i en fas där det är mycket inredning som ska på plats, installationer som ska monteras och väggar och golv som ska färdigställas.

Räknar med en lön på 250 kr

Längst ner i ett trapphus vid en utgång till ett garage jobbar rörmokaren Thomas Persson . Han är inne på samma spår som snickarkollegan.
– De som tjänar bäst på ackord har bättre normtid, alltså bättre prislista. Sedan för rörmokarnas del så är vi många som jobbar på ackord. Det tror jag pressar på lönerna uppåt, säger Thomas Persson, som hoppas tjäna kring 250 kr i timmen på de här projektet.
Han tror även att den stora efterfrågan på vvs:are och att det krävs en del certifikat för att få dra rör är positivt för lönen.
– Du vet – massa papper om bland annat säkert vatten. Det gör att vi har lite lägre konkurrens. Sedan är efterfrågan på oss enorm. Nästan alla firmor här i Uppsala söker folk och jag skulle kunna byta på dagen.
Skulle det gå att trissa upp lönen?
– Ackordet får jag nog jobba ihop till ändå, men jag skulle nog kunna få en högre utbetalningsnivå.
Rörmokarna har en genuin ackordskultur och de har högst ackordsvolym även om det inte går att se i statistiken då de gör upp själva. Enligt Byggnads utgör 50 procent av tiden ackordstid. TBM-gruppen kommer närmast efter med drygt 20 procent och sedan plattsättarna med 15 procent. Men andelen som arbetar på ackord i en yrkesgrupp verkar egentligen inte spela någon roll för förtjänsten. Golvläggarna gör fem procent av jobben på ackord men ligger ändå med 233 kronor i timmen tvåa på lönelistan.

Fördel med raka listor

Tim Gustavsson är ombudsman på Byggnads i region Öst. Han tror att det finns olika förklaringar till vad som styr löneläget för respektive yrkesgrupp när det gäller ackordslönen.
– Se på vvs:arna. Bristen på folk är hög så där är det nog marknadskrafterna som är den stora förklaringen och som därmed styr lönesättningen. När de gör sina egna uppgörelser med arbetsgivaren så blir det en marknadslön.
Ett marknadsläge som Tim Gustavsson inte ser att TBM-gruppen kan utnyttja.
– Vi har utländsk arbetskraft och en bemanning som är betydligt mer utbredd på TBM-jobben. Här hämmas löneutvecklingen istället.
Men Tim Gustavsson tror att den faktor som styr förtjänsten mest är prislistorna. Och han ser – precis som grabbarna på bygget – att det är fördel för dem med raka listor.
– Ta golvläggare till exempel. De kan se om det finns förutsättningar för en bra förtjänst tack vare prislistan. När det är läge för ett bra ackordsjobb så kör de. Det är svårare för TBM. Där bygger allt på en samförståndslösning och har man inte den går det åt skogen. Medan de som kör på en prislista kan köra på som vanligt även om de inte kommer överens.

Kör hårt måndag till fredag

Golvytorna i bostäderna på bygget i Uppsala täcks till stora delar av parkett. Golvläggaren Rasmus Eriksson är ganska ny i gamet.
– Vi har just fått en ny lista att jobba emot. Den senaste mätningen gav lite drygt 230 kronor.
Han har svårt att säga något om hur det ser ut för de andra yrkesgrupperna och deras ackord. Och även om andra saker som kan påverka.
– Jag har fokus på mitt. Planerar och jobbar på utan att slita ut mig.
Han gillar löneformen och brukar själv köra hårt måndag till torsdag och sedan ta det något lugnare på fredagar.
– Det är en bra start på helgen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Prislistan avgör ackordet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig