info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kräver ersättning för låga löner

Byggnads lämnade förra veckan in stämningsansökningar mot två byggföretag till Arbetsdomstolen, gällande bland annat lönekrav. Det ena företaget krväs på 673 000 kronor.

Ett företag i Kalmar krävs på sammanlagt 673 000 kronor till två tidigare anställda samt till Byggnads. Kraven finns i en stämningsansökan som Byggnads lämnade till Arbetsdomstolen i förra veckan.
Företaget har ett hängavtal med Byggnads. De båda berörda medlemmarna i Byggnads har arbetat på företaget i nästan två år. Enligt stämningen har de inte fått den lön de skulle haft, de har inte fått lönespecar och då de sades upp för arbetsbrist förhandlade företaget inte med facket som de borde.
För detta samt för att företaget, enligt Byggnads, inte medverkat till att förhandlingar om det kunnat slutföras kräver facket skadestånd. Dels 60 000 var till de båda medlemmarna, dels 210 000 kronor till Byggnads. Dessutom kräver man drygt 240 000 kronor respektive 100 680 kronor till de båda medlemmarna för uteblivna löner.
En andra stämning som lämnades in i förra veckan gäller ett företag i Västsverige som en medlem i Byggnads hade en lönefordran emot. Den 29 januari i år delgavs bolaget därför en förhandlingsframställan från facket. Men företaget kom inte till förhandlingen och hörde inte heller av sig. Därför stämmer Byggnads nu med krav på 50000 kronor i skadestånd för att att företaget inte förhandlat som det är skyldigt till enligt medbestämmandelagen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kräver ersättning för låga löner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig