Publicerad 23 mars 2016 15:07

Konfliktvarsel från målarna

Kan bryta ut åttonde april

Målareförbundet, som är en del av 6F-samarbetet, har varslat om stridsåtgärder i förhandlingarna om nytt kollektivavtal. Strejk kan bryta ut den åttonde respektive 22 april.

– Byggnads har förståelse för Målarnas beslut att varsla och vi ger dem naturligtvis vårt fulla stöd. Samordningen inom 6F är stark, sa Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin på tisdagen i en kommentar till Målareförbundets varsel.
I förhandlingarna om nya kollektivavtal samverkar Byggnads med de övriga 6F-förbunden där Målareförbundet ingår tillsammans med Seko, Fastighetsanställdas förbund och Elektrikerförbundet.
Varslet som lades av Målareförbundet under tisdagen kan bryta ut i två steg, den åttonde respektive den 22 april.
Målareförbundets vice ordförande och förhandlingschef Peter Sjöstrand säger i en kommentar på förbundets hemsida att varslet tyvärr var ett nödvändigt beslut.

"Mycket beklagligt"

- Sällan eller aldrig har jag mött en motpart som har varit så illa förberedd som Måleriföretagen i denna avtalsrörelse. Avtalet löper ut om mindre än tio dagar och vi befinner oss inte i närheten av reella förhandlingar, hävdar han.
Måleriföretagens vd Björn Hellman säger i ett uttalande att det är mycket beklagligt att facket väljer att ta till stridsåtgärder.
- Målareförbundet har dikterat villkoren genom den här avtalsrörelsen och deras strategi att förhandla genom hot är både oansvarigt och direkt kontraproduktivt. Att de väljer att ta till stridsåtgärder framför konstruktiv förhandling är skadligt för hela byggsektorn, hävdar han.

Medlare utsedda

Målareförbundet har krävt 3,2 procentiga löneökningar i ett ettårigt avtal, i linje med övriga 6F-förbund. Enligt Måleriföretagen innebär fackets sammanlagda krav dock kostnadsökningar på mer än 20 procent. Målareförbundet skriver i sitt varsel att den uppgiften är helt ogrundad.
Arbetsgivarna har å sin sida yrkat på en ändring av hur mätning av ackord finansieras, som går ut på att endast de företag där man mäter ska betala. Svenska Målareförbundet ser detta som ett sätt att tränga undan prestationslönesystemet.
I dag, onsdag, har Medlingsinstitutet meddelat att tre medlare är utsedda gällande målarnas fortsatta förhandlingar.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

LÄS MER

LÄS MER

Webbreporter

Tipsa Katarina Connheim!

Katarina Connheim
010-601 10 33
070-627 60 84
Skicka e-post

Raketbränsle i tanken

Maskinförarlönen upp med 5 procent på ett år.

Ett eller annat dödsfall får man väl räkna med. Eller?

I veckan utsåg vi utbyggnaden av Södra cell Värö till Årets sämsta bygge under stor uppmärksamhet. Kommentarerna från Väröcheferna gjorde mig ärligt förbannad. Och Arbetsmiljöverket avslöjade sig än en gång som landets zombiemyndighet nummer 1.

Tävling - vem är det här?

Vilken ständigt aktuell person döljer sig på den pixlade bilden? Mejla ditt svar till red@byggarb.se. Märk mejlet "Tävling". Senast den 1 mars vill vi ha ditt bidrag. OBS! Glöm inte att ange ditt namn, mobilnummer, adress och klädstorlek.

Har du förstört något på jobb i ett hem?

Har du förstört något på jobb i ett hem?

Svarsalternativ Antal röster
Nej, absolut inte! 66
Ja, det har hänt. 41

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tigern som ryter högst

Tigersågar/ Tyngst vinner, när bygglaget utser bästa tigersågen. Samtidigt avslöjar vårt test stora skillnader i hur mycket maskinerna vibrerar.

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se