Publicerad 23 mars 15:07

Konfliktvarsel från målarna

Kan bryta ut åttonde april

Målareförbundet, som är en del av 6F-samarbetet, har varslat om stridsåtgärder i förhandlingarna om nytt kollektivavtal. Strejk kan bryta ut den åttonde respektive 22 april.

– Byggnads har förståelse för Målarnas beslut att varsla och vi ger dem naturligtvis vårt fulla stöd. Samordningen inom 6F är stark, sa Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin på tisdagen i en kommentar till Målareförbundets varsel.
I förhandlingarna om nya kollektivavtal samverkar Byggnads med de övriga 6F-förbunden där Målareförbundet ingår tillsammans med Seko, Fastighetsanställdas förbund och Elektrikerförbundet.
Varslet som lades av Målareförbundet under tisdagen kan bryta ut i två steg, den åttonde respektive den 22 april.
Målareförbundets vice ordförande och förhandlingschef Peter Sjöstrand säger i en kommentar på förbundets hemsida att varslet tyvärr var ett nödvändigt beslut.

"Mycket beklagligt"

- Sällan eller aldrig har jag mött en motpart som har varit så illa förberedd som Måleriföretagen i denna avtalsrörelse. Avtalet löper ut om mindre än tio dagar och vi befinner oss inte i närheten av reella förhandlingar, hävdar han.
Måleriföretagens vd Björn Hellman säger i ett uttalande att det är mycket beklagligt att facket väljer att ta till stridsåtgärder.
- Målareförbundet har dikterat villkoren genom den här avtalsrörelsen och deras strategi att förhandla genom hot är både oansvarigt och direkt kontraproduktivt. Att de väljer att ta till stridsåtgärder framför konstruktiv förhandling är skadligt för hela byggsektorn, hävdar han.

Medlare utsedda

Målareförbundet har krävt 3,2 procentiga löneökningar i ett ettårigt avtal, i linje med övriga 6F-förbund. Enligt Måleriföretagen innebär fackets sammanlagda krav dock kostnadsökningar på mer än 20 procent. Målareförbundet skriver i sitt varsel att den uppgiften är helt ogrundad.
Arbetsgivarna har å sin sida yrkat på en ändring av hur mätning av ackord finansieras, som går ut på att endast de företag där man mäter ska betala. Svenska Målareförbundet ser detta som ett sätt att tränga undan prestationslönesystemet.
I dag, onsdag, har Medlingsinstitutet meddelat att tre medlare är utsedda gällande målarnas fortsatta förhandlingar.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Johan Nilsson vill ut med båten, Michael Stadwall vill ut och röra på sig, och Pernilla Wildemo vill åka till lantstället i Dalarna.

Tvekan inför vad en public inquiry skulle tillföra. Inga kommentarer om ersättningarnas storlek. Det är några besked från presstaleskvinnan Lizzie Sparrow på Skanska UK.

Brukar du hjälpa vänner att bygga i sommar?

Brukar du hjälpa vänner att bygga i sommar?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, visst gör jag det 42
Nej, absolut inte 37
Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Avtal 2016

Senaste nytt om avtalsfajten 2016.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Stor löneskillnad bland plattsättarna

Nästan 50 kronor. Så stor är löneskillnaden mellan plattsättare på ackord och tidlön.

Krysset

Löser du korsord? Här finns Byggnadsarbetarens senaste kryss. Här finns också lösningarna.

EU-granskning

Tolv byggarbetare från de nya EU-länderna har dött i arbetsplatsolyckor i Sverige sedan 2004, men omkring hälften av dem, är osynliga i statistiken. Läs alla artiklar här.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se