info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lönetvisten i Skåne olöst

Byggnads kräver ersättning för att lönerna legat på 35-50 kronor. Företaget hävdar att det litauiska traktet ska räknas in i lönen. Nu går tvisten vidare till central förhandling.

De lokala förhandlingarna gällande tvisten mellan det litauiska bolaget Viremidos och Byggnads i Malmö har inte lett till någon lösning på den tidigare omskrivna tvisten om löner. Ombudsmannen Johan Dahlberg i Malmö konstaterar att man nu kommer begära central förhandling i ärendet.

Hade kollektivavtal

Det var på bygget av en kommunal skola som Viremidos fick i uppdrag av huvudentreprenören Byggmästarn´n i Skåne att göra murningsjobbet. När Byggnads upptäckte att företaget var på arbetsplatsen pekade man på brister så som att det inte var anmält till facket att de anlitats och att f-skattsedel saknades. Men framför allt att lönerna låg på 35-50 kronor i timmen.


Läs mer

”De har fått 35-50 kronor i lön”
”Viktigt att gå till grunden”

Företaget är bundet av kollektivavtal med Byggnads. Företaget hävdade att de gjort vad de kunnat för att följa avtalet.
– Vårt företag vill hålla sig till reglerna. Vi jobbar på stora projekt i Norge och vi vill jobba i Sverige framöver, sa direktören Sarunas Butkus till Byggnadsarbetaren i januari.

Oeniga om EU-rätt

Sarunas Butkus hade uppfattningen att EU-rätten ger företaget rätt att räkna in traktamentet i lönen. Något som bestämt tillbakavisades av Byggnads.
– Lön är en sak och traktamente är något helt annat, det ska inte blandas ihop på något vis. De har fått mellan 35 och 50 kronor i lön, sa ombudsmannen Johan Dahlberg i januari.
Han menar att murarnas lön borde ha legat på runt 185 kronor i timmen i stället.
Byggmästar´n bröt kontraktet med Viremidos i förtid.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lönetvisten i Skåne olöst

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig