info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Drabbar många, det är tufft"

De fackliga företrädarna på Skanska var inte beredda på omfattningen på nedskärningarna inom byggservicebolaget. Över 300 yrkesarbetare runt om i landet väntas mista sina jobb.

– Det drabbar många, det är tufft. Det finns folk som jobbat i 20, 30 år som får gå nu. Det är det som är så tragiskt, säger Ulf Gustavsson som sitter i Skanska Direkts centrala mb-grupp.
Vi skrev i förra veckan om att Skanska Direkt, Skanskas bolag för byggservice, lägger ner på 25 orter och organiseras om på fler håll. Ungefär 400 av 1000 anställda riskerar därmed att mista jobbet. Över 300 av dem är yrkesarbetare.
– Man har ju inte varit beredd på att det skulle bli så omfattande, säger Ulf Gustavsson.

Får nya jobb

Lönsamheten har varit dålig på många håll, men Ulf Gustavsson tycker att man kunde provat att köra vidare på en del ställen. Utöver lönsamhet har man tittat på om Skanska har entreprenadverksamhet i området, vilket setts som en fördel, då man beslutat om fortsättningen för Skanska Direkt.
-Om jag ska prata om något ljus i mörkret så får ju de flesta nya jobb. Det hade varit värre om det varit lågkonjunktur, säger Ulf Gustavsson.

Läs mer: 400 kan mista jobb på Skanska

Skanska är uppdelat i de geografiska områdena norr, väst, sydost, syd och Stockholm. Syd och Stockholm drabbas inte av nedskärningarna. I sydost har lokala uppsägningsförhandlingar hållits, i norr och väst hålls lokala förhandlingar under den här veckan.

Lade fram motförslag

I den norra regionen är 96 yrkesarbetare drabbade. Örn Söderin som är mb-företrädare i regionen var inte heller beredd på omfattningen. De fackliga företrädarna har i tidigare förhandlingar lagt fram ett motförslag som skulle inneburit att färre fått gå.
Örn Söderin pekar på att de anställda som nu drabbas är en resurs för Skanska.
– Många har jobbat länge i företaget och har gått utbildningar, arbetsmiljöutbildningar och så vidare.
Samtidigt konstaterar även han att verksamheten inte gått bra ekonomiskt, men han tror att man kunde behållit fler genom andra förändringar.

Anställda kan ta över

Örn Söderin säger att de flesta kommer få nya jobb, eftersom behovet av byggnadsarbetare är stort.
-Så det är inget problem så, men de hamnar ju långt ner i turordningslistorna på nya bolagen, de får en otryggare anställning.
Han säger också att anställda tagit över verksamheten när Skanska Direkt tidigare lagt ner på andra orter och att det kanske kan bli aktuellt även denna gång.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Drabbar många, det är tufft"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig