info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avskeden ledde till miljondom

Byggnadsarbetarna fick sparken då de gått med i Byggnads. Det hävdade facket i en stämning till Arbetsdomstolen, som nu klubbat igenom fackets krav på ersättning till de båda arbetarna.

Ett polskt företag ska, enligt en färsk dom från Arbetsdomstolen, betala sammanlagt miljonbelopp till två tidigare anställda och till Byggnads. Domen är en så kallad tredskodom, det innebär att domstolen dömt till Byggnads fördel för att företaget inte infunnit sig i domstolen. Företaget har under en månad framåt möjlighet att kräva att fallet tas upp för prövning igen.
Det gäller ett bolag som hade hängavtal med Byggnads sedan 2013, men som enligt stämningen inte betalat avtalsenliga löner. Under våren 2014 gick de båda anställda som är berörda av målet med i Byggnads. I samband med att företaget kort efteråt fått kunskap om detta ska de båda ha avskedats. De tvingades också att omgående lämna bostaden som företaget tillhandahållit.
De nu utdömda summorna gäller dels uteblivna löner och dels skadestånd för lag- och avtalsbrott, bland annat för att männen avskedats utan saklig grund. De båda männen ska, enligt domen, ersättas med närmare 900 000 kronor var. Byggnads ska ha 205 000 kronor i skadestånd.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avskeden ledde till miljondom

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig