info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Starkt läge för bygg

Orderstockarnas utveckling i byggbranschen är den starkaste på nästan tio år. Det tyder konjunkturbarometern för februari på. Dessutom är företagen optimistiska inför våren.

Det är Konjunkturinstitutet som ger ut barometern, den publiceras varje månad och bedömningarna bygger på svar från företag i respektive bransch. Barometern som publiceras i dag visar att orderstockarna i byggsektorn har ökat starkt de senaste tre månaderna, så starkt att motsvarande utveckling inte rapporterats sedan 2007.
Byggande och sysselsättningen har samtidigt också ökat i stor omfattning.

Ser ljust på våren

När företagen får frågor om utvecklingen under de kommande tre månaderna är de optimistiska, de tror att utvecklingen håller i sig.
Andelen företag som anger att anbudspriserna har höjts är större än vanligt, andelen som svarar så har ökat i ett drygt år. Under de kommande tre månaderna väntar husbyggarna sig höjda anbudspriser medan anläggarna väntar sig att priserna ligger i stort sett still.
Sex av tio företag uppger att brist på arbetskraft är det främsta hindret för ökat byggande.

BI väntar sig avkylning

Under onsdagen publicerade Sveriges Byggindustrier en prognos gällande konjunkturen på längre sikt. De gör bedömningen att konjunkturläget inom bygg fortsätter vara gynnsamt under de närmsta två åren, men att den kyls av på grund av minskat bostadsbyggande.
– Vi räknar med att konjunkturen går in i en mjuklandning, sa Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Starkt läge för bygg

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig