info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peab godtar bot för olycka

Peab har godtagit företagsbot på 400 000 kronor för olyckan som drabbade Tobias Egeborn 2013. Därmed avslutas rättsprocessen som återupptogs efter Byggnadsarbetarens granskning.

I augusti 2013 föll ett byggelement från en lyftanordning som satts samman på arbetsplatsen på annat sätt än enligt instruktion. Elementet träffade snickaren Tobias Egeborn som fick allvarliga skador. Olyckan inträffade på Peabs bygge av en ishall i Ulricehamn.

Utredningen lades ned

Polisen och Arbetsmiljöverket lade först ner sina utredningar utan att ha vidtagit åtgärder mot Peab, olyckan uppfattades inte som så allvarlig. Men efter att Byggnadsarbetaren granskat fallet och pekat på att snickaren skadats för livet då tre kotor i hans rygg krossats återupptogs polisutredningen.
Vi skrev i december förra året om att åklagaren Kristina Persson då krävt Peab på en företagsbot på 400 000 kronor i ett strafföreläggande. Därmed kunde företaget välja på att godta boten eller att bestrida den och få kravet prövat i domstol.

Har godtagit boten

Nu uppger förbundsjuristen Olov Östensson på LO-TCO rättsskydd, som varit målsägandebiträde i fallet, att Peab godtagit boten utan rättegång. Fallet är därmed nedlagt.
– Det är ju bättre än en lång domstolsprocess som skulle gett samma resultat, säger Olov Östensson.
Men han är besviken på att det inte väcktes åtal mot någon enskild, ansvarig person och han är missnöjd med praxis som innebär att boten inte blir högre då det gäller ett storföretag som Peab. Den kritiken framförde han även i december, läs mer om det här.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peab godtar bot för olycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig