info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fåtal varsel om strejk 2015

Från toppnoteringen 2006 med 102 avtalstvister totalt i Sverige, minskade antalet till 25 stycken, 2015. Av dessa stod Byggnads för en lokal avtalstvist.

I Sverige har man överlåtit på de fackliga organisationerna att se till att riksavtalens normer får genomslag på hela arbetsmarknaden. Andra länder har ofta lagstiftning. Medlingsinstitutet sammanställer varje år siffror över varsel om konfliktåtgärder och siffrorna visar att rekordfå arbetsdagar förlorades på grund av konflikter 2015.

Toppnotering 2006

Från toppnoteringen 2006, då 102 tvister registrerades hos medlingsinstitutet minskade antalet till 25, år 2015. Byggnads stod för en enda avtalstvist som ledde till varsel om stridsåtgärder. Men varslet verkställdes inte. Varsel ledde på de flesta håll till lösningar under året, rapporterar Medlingsinstitutet. De varsel som generellt är vanligast är strejk i kombination med blockad av strejkdrabbat arbete. Endast i fyra av LO-förbundens 21 avtalstvister verkställdes stridsåtgärder: nämligen hos Livs, IF Metall, Seko och Svenska Hamnarbetarförbundet. Medlingsinstitutet bedömer att 167 arbetsdagar förlorades på grund av stridsåtgärder under året.

Utländska företag

Avtalstvisterna med utländska företag praktiskt taget har upphört. Inget medlingsärende under åren 2009–2015 har gällt utländska entreprenadföretag. 2007 och 2008 handlade endast ett medlingsärende per år om utländska företag. I huvudsak är det Byggnads som har varit part i tvister med utländska företag. Enligt Byggnads har i genomsnitt cirka 40 utländska företag per år blivit avtalsbundna med förbundet under perioden 2009–2014 och inte något av dessa avtal föregicks av varsel om stridsåtgärder. Under 2015 tecknade Byggnads 18 hängavtal med utländska företag och 12 blev avtalsbundna genom inträde i en arbetsgivarorganisation.

Vilda strejker

Förutom de totalt 167 arbetsdagarna som förlorades efter att man till Medlingsinstitutet varslat om stridsåtgärder, fanns det en del olovliga stridsåtgärder i form av vilda strejker under året. Medlingsinstitutet har bara kännedom om två olovliga stridsåtgärder 2015: dels företaget Norrlands Trä AB i Älandsbro, där ett femtiotal arbetare lade ned arbetet under en dag, och dels Peab AB där en så kallad bodsittning genomfördes av ett sjuttiotal byggnadsarbetare under ett par timmar på olika platser i Skåne.


LO-FÖRBUNDENS AVTALSTVISTER 2015

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fåtal varsel om strejk 2015

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig