info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

LO: Lägre löner skapar inte mer sysselsättning

Enligt en ny LO-rapport skapar lägre löner i centrala avtal löneskillnader snarare än nya jobb. Ett annat sätt att anställa till låg kostnad är subventioner, nu föreslås förenklingar av dem.

LO presenterar i dag en rapport där slutsatsen är att det inte fungerar att hålla nere lönepåslagen i centrala avtalsförhandlingar för att skapa fler jobb. Enligt rapportförfattaren, LO-ekonomen Mats Morin, visar såväl teoretiska modeller som praktiska erfarenheter att det löneutrymme, de pengar, som vissa i så fall avstår inte används till att skapa nya arbetstillfällen. I stället uppges pengarna i slutänden ramla in på lönekonton som tillhör personer med starkare ställning på arbetsmarknaden.
Snarare än att skapa nya arbeten flyttar man alltså, enligt rapporten, om pengar, och skapar större löneskillnader mellan personer som har jobb.

Ger tjänstemän förhandlingsutrymme

Resonemanget bygger på att arbetarlöner vanligen fastställs i centrala förhandlingar medan tjänstemän har mer utrymme för att förhandla upp lönen lokalt. När arbetare då avstår utrymme centralt skapas utrymme för tjänstemännen att förhandla till sig mer pengar lokalt.

Arbetsförmedlingen vill förenkla stöd

Ett annat inspel på temat sänkta kostnader för att anställa personal står Arbetsförmedlingen för i dag.
Förmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg säger till Dagens Nyheter att man inom kort kommer lämna ett förslag till regeringen om förenklingar gällande subventionerade anställningar. Det gäller anställningar så som nystartsjobb och instegsjobb, som stöttas med statliga pengar.
I den senaste tidens debatt om huruvida lägre löner kan sänka trösklarna in på arbetsmarknaden har kritiker lyft att företag redan kan anställa till låga kostnader genom just sådana subventioner. Andra har invänt att det är för krångligt. Det Arbetsförmedlingen nu föreslår är, enligt Dagens Nyheter, att ett tiotal typer av subventionerade anställningar som finns i dag slås samman till en enda modell. I förslaget ingår också hårdare prövning av de företag som använder lönestöd.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: LO: Lägre löner skapar inte mer sysselsättning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig