info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lägsta dödstalet på 16 år

Fem personer dog i byggolyckor förra året, visar Byggnadsarbetarens granskning. Det är den lägsta siffran under 2000-talet.

Fem personer kom aldrig hem från jobbet. De dog i olyckor vid bygg- och anläggningsarbeten 2015.
Det innebär en halvering från 2014 då tio personer miste livet i byggolyckor och antalet döda är det lägsta under 2000-talet. Samtidigt är variationen stor mellan olika år, visar Byggnadsarbetarens årliga granskning.

Läs mer: Dödsolyckorna 2015

”En sporre att jobba hårdare”

Pierre Gustafson, samordnare för byggtillsynen på Arbetsmiljöverket, tycker det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser om nedgången är bestående eller en tillfällighet.
– Vi kan bara hoppas att det fortsätter åt samma håll. Men så länge en enda människa dör i en byggolycka är det en för mycket. Detta är snarast en sporre att jobba ännu hårdare för att vi ska uppfylla vår nollvision, säger han.
Han tror att verkets arbete med sanktionsavgifter, liksom olika nationella projekt som startats med inriktning på säkerhet i byggföretag, kan ha bidragit.

”Måste minska olyckorna totalt”

Ofta är det tillfälligheter som avgör om en olycka slutar med döden eller inte. Dödsolyckorna är bara toppen av ett isberg. De senaste åren har olyckorna i branschen legat stadigt över 3000.
– Vi måste få ner olyckorna i branschen totalt sett, för att också minska risken för dödsolyckor, säger Pierre Gustafson, själv med en bakgrund som snickare.
I Arbetsmiljöverkets totala olycksstatistik syns inte de olyckor som drabbar utländska arbetare som inte omfattas av svenska socialförsäkringar. Just dödsolyckorna ska däremot redovisas i verkets statistik. Byggnadsarbetaren har dock tidigare år sett exempel där dödsfallet missats.

Fallolyckor vanligast

Räknat över tid har dödsolyckorna i byggbranschen varit sjunkande. På hela arbetsmarknaden minskade dödsfallen i arbetsolyckor förra året från 53 till 44.
Sveriges Byggindustriers arbetsmiljöexpert Björn Samuelson och Byggnads arbetsmiljöombudsman Ulf Kvarnström hoppas att fack och arbetsgivares gemensamma arbete för ökad säkerhet i byggbranschen har gett resultat.
– Jag tror det beror på ett ökat säkerhetsarbete, säger Björn Samuelson.
– Jag hoppas att minskningen inte är en engångsföreteelse. De stora riskerna i byggbranschen gör att statistiken kan ändra sig snabbt, säger Ulf Kvarnström.
Tre av dem som dog i byggbranschen förlorade livet i fallolyckor, en av de vanligaste orsakerna till dödsfall i branschen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lägsta dödstalet på 16 år

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig