Publicerad 3 februari 2016 11:19

VVS och plåt hetast byggyrken

Brist på arbetskraft i hela branschen

Arbetsförmedlingen har i dag presenterat sin prognos "Var finns jobben 2016?". Den visar på goda förutsättningar för den som vill jobba i byggsektorn, både nu och på sikt.

TEXTEN UPPDATERAD
- Är man intresserad av en yrkesinriktning på sin gymnasieutbildning finns det fyra stycken program som jag tycker att man kan tipsa om lite extra, säger analytikern Håkan Gustavsson i en film på Arbetsförmedlingens hemsida.
Utöver fordon och transport, omvårdnad och industri är det bygg- och anläggningsprogrammet han pratar om.
- Det är fyra yrkesförberedande program på gymnasiet med goda jobbmöjligheter både på kort sikt och på lång sikt, säger han.

Utbildad och erfaren arbetskraft söks

Bristen på utbildad och erfaren personal inom bygg och anläggning beskrivs som omfattande. Under 2016 väntar sig Arbetsförmedlingen liten eller mycket liten konkurrens om jobben i alla byggyrken, bortsett från grovarbetare. Bland yrkena i kategorin bygg och anläggning väntas det råda allra störst brist på VVS-montörer. Tätt efter kommer golvläggare, murare, betongarbetare, glasmästare och kranförare. Även byggnadsplåtslagare, som kategoriseras som industrijobb i rapporten, kommer det vara stor efterfrågan på i år. Bristen beskrivs i nuläget som något större än den på VVS-montörer.
Ökat byggande i kombination med renoveringsbehov i främst hyresbeståndet bidrar till branschens starka utveckling. Med tanke på denna höga aktivitet i branschen skriver Arbetsförmedlingen att rekryteringsproblemen trots allt ligger på en relativt låg nivå. Det som efterfrågas är framför allt utbildad och erfaren arbetskraft.

Läget håller i sig

Även på fem och tio års sikt bedöms jobbmöjligheterna bli goda för utbildade byggnadsarbetare i de flesta yrkesgrupperna. I en rad yrken utbildas färre än vad som behövs, vilket leder till goda jobbchanser för de som är utbildade. Det gäller murare, plattsättare, betongarbetare, golvläggare, VVS-montörer, takmontörer, anläggningsarbetare, isoleringsmontörer, glasmästare och kranförare. Även för byggnadsplåtslagare väntas konkurrensen om jobben fortsätta vara liten.
Målare och träarbetare väntas däremot möta en arbetsmarknad i balans, eftersom många utbildas i dessa yrken.

Ändå svårt för lärlingar

Trots behovet av arbetsplats konstaterar Arbetsförmedlingen att det kan vara svårt för bland andra träarbetare och VVS-montörer att få tag på lärlingsplatser. Man uppger att lärlingarnas situation förbättrats något på senare tid, men att det skiljer sig åt mellan olika delar av landet.

Yrken utan högskoleutbildning där det råder störst brist på arbetskraft under 2016

Inom bygg:

 • Plattsättare
 • Murare
 • Träarbetare/snickare
 • Betongarbetare
 • Byggnadsplåtslagare
 • VVS-montörer
 • Kranförare
 • Golvläggare
 • Glasmästare
 • Målare

Övriga yrken:

 • Kockar
 • Bilmekaniker
 • Lastbilsmekaniker
 • Styr- och reglertekniker
 • Telefonförsäljare
 • Undersköterskor
 • Verktygsmakare
 • Installationselektriker
 • Styckare
 • Bagare/konditore

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
 1. Kanske man skall ta sig tilbaka till gamla SE och køra kran en stund då

 2. Har ni verkligen läst prognosen. Varför nämner ni isf inte i texten att bristen på byggnadsplåtslagare är större än för vvs montörer? Byggnadsplåtslagare kommer på platsen innan vvs montörer och har liten konkurrens på både 5 och 10 års sikt medans vvs förväntas vara i balans inom 10 år.

 3. Hej Hans
  Visst har vi läst rapporten, här finns den för alla som vill läsa: file:///C:/Users/341178jebe/Downloads/L%C3%A4s%20rapporten%20(8).pdf
  Men tack för påpekandet om byggnadsplåtslagarna, jag missade att de fanns i kategorin "industriell tillverkning" i rapporten. Bland de yrken som arbetsförmedlingen sorterat som bygg- och anläggning är bristen störst på vvs-montörer, tätt följt av golvläggare och murare. Jag uppdaterar texten med uppgifter om byggnadsplåtslagarna.
  På tio års sikt står det på sidan 47 i rapporten att det väntas råda "liten konkurrens" om jobben som vvs-montör, precis som för byggnadsplåtslagare.
  vänliga hälsningar
  Jenny Berggren, reporter

Skriv en egen kommentar

 • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

LÄS MER

LÄS MER

Webbreporter

Tipsa Katarina Connheim!

Katarina Connheim
010-601 10 33
070-627 60 84
Skicka e-post

Raketbränsle i tanken

Maskinförarlönen upp med 5 procent på ett år.

Ett eller annat dödsfall får man väl räkna med. Eller?

I veckan utsåg vi utbyggnaden av Södra cell Värö till Årets sämsta bygge under stor uppmärksamhet. Kommentarerna från Väröcheferna gjorde mig ärligt förbannad. Och Arbetsmiljöverket avslöjade sig än en gång som landets zombiemyndighet nummer 1.

Tävling - vem är det här?

Vilken ständigt aktuell person döljer sig på den pixlade bilden? Mejla ditt svar till red@byggarb.se. Märk mejlet "Tävling". Senast den 1 mars vill vi ha ditt bidrag. OBS! Glöm inte att ange ditt namn, mobilnummer, adress och klädstorlek.

Har du förstört något på jobb i ett hem?

Har du förstört något på jobb i ett hem?

Svarsalternativ Antal röster
Nej, absolut inte! 66
Ja, det har hänt. 41

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tigern som ryter högst

Tigersågar/ Tyngst vinner, när bygglaget utser bästa tigersågen. Samtidigt avslöjar vårt test stora skillnader i hur mycket maskinerna vibrerar.

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

 • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

 • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se