Tema: Avtal 2016

Publicerad 22 februari 2016 08:25

BI vill införa bygglön på 16000

I dag utväxlas avtalskraven

Vi har tidigare skrivit om att BI vill införa en ny anställningsform med lägre lön, introduktionsanställning. Nu uppger man till Sveriges Radio att lönerna då skulle ligga på 16 000-17 000.

I dag utväxlar Byggnads och BI (Sveriges Byggindustrier) krav inför förhandlingar om det nya byggavtalet. Byggnadsarbetaren rapporterade för en vecka sedan om att Sveriges Byggindustrier vill införa introduktionsanställningar, en i så fall ny anställningsform för nyanlända och långtidsarbetslösa. Anställningarna skulle vara i högst arton månader, gälla okvalificerat arbete och ge en lägre lön än för yrkesarbetare.
BIs vd Ola Månsson ville inte gå in på några uppgifter om nivån på de lägre lönerna då Byggnadsarbetaren intervjuade honom förra veckan. Men i dag säger BIs förhandlingschef Mats Åkerlind till Sveriges Radio att lönerna är tänkta att ligga på 16 000-17 000 kronor i månaden. När han får frågan om hur det kommer påverka resten av lönerna i byggbranschen svarar han så här:
– Jag tror inte att det påverkar någonting alls. Det är snarare så att de som har en utbildning och kompetens kommer att behålla sina villkor och utveckla dem ytterligare.
Under dagen i dag utväxlar Byggnads och Sveriges Byggindustrier samtliga krav inför avtalsförhandlingarna. Läs här om vad som är känt sedan tidigare och följ hela Byggnadsarbetarens avtalsbevakning här.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
 1. "introduktionsanställning" "för nyanlända och långtidsarbetslösa"

  Det spelar ingen roll om det är tex långtidsarbetslösa, nyanlända, svenskar, tjejer eller killar utan de skall ha en lärlingsanställning, inte "introduktionsanställning"!

  En helt meningslös anställningsform.

 2. Anställningen är inte meningslös utan snarare väldigt effektiv för arbetsköparen och näringslivet. Frysta lägstalöner betyder i praktiken lönesäkning generellt med tanke på spridningseffekterna.

  Glöm inte att BI:s krav har stort stöd från den svenska politiska högern. De som ska tänka om är de löntagare som ger politisk drivkraft åt lönesänkarpartierna C, L, M, KD och SD.

 3. Aldrig förr har så många haft jobb med statligt bidrag till lönen som nu. Under en längre tid har det funnits många olika bidrag, som betalas till arbetsgivare som anställer personer som har svårt att få arbete. Särskilt anställningsstöd är ett sådant bidrag som har funnits sedan 1998.

  Särskilt anställningsstöd ger arbetsgivaren ersättning med 85 procent av lönekostnaden, det vill säga bruttolön, sjuklön, semesterlön och arbetsgivaravgifter. Detta bidrag är mycket förmånligare för arbetsgivarna, än de jobb med sänkta ingångslöner som Allianspartierna har lanserat under senare tid.

  Arbetsgivarna kan också, genom Fas 3-praktik, få helt gratis arbetskraft. Och dessutom få 5 000 kronor i månaden för att ta in en sådan praktikant. Det existerar alltså redan nu en uppsjö av subventionerade arbeten. Gemensamt för alla dessa subventioner till arbetsgivarna är att de inte har minskat arbetslösheten.

Skriv en egen kommentar

 • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Lönen svagt upp för ställningsbyggarna

Från sista kvartalet 2016 till sista 2017 steg tidlönen med 3:01 kronor i timmen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 336
Ja, flera gånger 273
Nej, aldrig 61

Webbreporter

Tipsa Johan Fyrk!

Johan Fyrk
010-6011043
073-3387946
Skicka e-post

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

 • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

 • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se