info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Tar nyanlända som murbräcka"

Från både politiskt håll och arbetsgivare höjs allt högre röster om sänkta ingångslöner, bland annat för integrationens skull. Byggjobb har nämnts som exempel. Facket ratar tankegången.

Om två veckor utväxlar Byggnads och arbetsgivarna krav inför förhandlingar om nya kollektivavtal. I går publicerade vi ett reportage om de viktigaste frågorna för kylmontörerna inför avtalsrörelsen. Anita Hagelin, biträdande förhandlingschef på Installatörsföretagen, sa där att det krävs fler anställningar med lägre lön för att öka kylföretagens lönsamhet. Hon hänvisade till att det råder stor brist på kyltekniker.
– Vi ser därför ett behov att etablera en ny yrkeskategori för enklare arbeten där ingen erfarenhet behövs. Vi ska inte sänka några löner. Men för den nya yrkeskategorin skulle det i så fall handla om ingångslöner som naturligtvis inte motsvarar yrkesarbetarnas månadslöner. Målgruppen är de som i dag är arbetslösa och nyanlända, sa hon.

Särskilda avtal för nyanlända

Anita Hagelins resonemang ligger i tiden. I december var till exempel Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson en av en rad arbetsgivarrepresentanter som skrev under en debattartikel i Dagens Industri där man, med hänvisning till flyktingkrisen, slog fast att trösklarna på arbetsmarknaden behöver sänkas. Alltså att ingångslönerna inte får vara för höga.
Debatten tog ny fart i slutet av förra veckan då centerledaren Annie Lööf gick ut med att hennes parti kan tänka sig lagstiftning om inte parterna själva enas om avtal som riktar sig specifikt till nyanlända, med lägre ingångslöner. Enligt Sveriges Radio nämndes byggbranschen som en sektor där detta skulle kunna vara aktuellt.
Stöd för lägre ingångslöner eller förslag om särskilda villkor för nyanlända och ungdomar har kommit även från övriga borgerliga partier. Och igår sa Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne till tidningen Dagens Industri att organisationen vill se en uppgörelse med facket om sänkta ingångslöner.
– Går inte det får man väl be politikerna att gripa in, fortsatte hon.

”Speglar känd agenda”

LO har reagerat starkt mot förslagen.
-Jag tycker det är förvånande att näringslivet, med politiska partier, inte står upp mer för den svenska modellen och våra kollektivavtal, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm nu till Byggnadsarbetaren.
Samtidigt säger han att det egentligen inte är något nytt som kommit fram, att förslagen speglar en agenda som alltid funnits.
-Jag tycker det är för jävligt att man ska använda de nyanlända som murbräcka för detta, säger han.
Han säger att lägre löner för vissa grupper skulle splittra arbetsmarknaden och ställa arbetare mot arbetare. Han menar att det som behövs i nuläget är att bostadsbyggandet kommer igång, så att det skapas fler jobb.
Byggnads har inte presenterat sina avtalskrav än, men i den gemensamma plattform som tagits fram tillsammans med övriga fack i 6F är en av punkterna att man ska kräva satsningar på dem som är lägst avlönade.

Vill använda validering

Sedan tidigare pågår en infekterad debatt mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier gällande just hur nyanlända människor kan få stöd för att komma in på byggarbetsmarknaden.
Sveriges Byggindustrier har hävdat att Byggnads inte varit intresserade av att hitta lösningar inom regeringens projekt med snabbspår för nyanlända. Byggnads hävdar att man visst vill samarbeta runt detta, men inom ramarna för de valideringssytem som redan finns i branschen och gäller för alla. Johan Lindholm lyfter i dag åter fram det systemet som en god väg till integration för nyanlända arbetare. Läs mer om den tidigare debatten här.

FÖLJ HELA BYGGNADSARBETARENS AVTALSBEVAKNING HÄR

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Tar nyanlända som murbräcka"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig