info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

18 000 i Sverige för tillfälliga byggjobb

Under 2015 anmäldes 42 697 utstationerade arbetare, personer som jobbar tillfälligt i Sverige, till Arbetsmiljöverkets utstationeringsregister. Drygt fyra av tio jobbade inom bygg.

Sedan 2013 är utländska företag som skickar sina anställda på tillfälliga jobb i Sverige, så kallad utstationering, skyldiga att göra en anmälan till Arbetsmiljöverket. Varje person ska redovisas där.
Under 2015 anmäldes 42 697 arbetstagare i registret, 42 procent av dem skulle arbeta inom byggverksamhet. Det motsvarar 18016 personer.

Flest från Polen och Litauen

De flesta som kom till Sverige för att arbeta just inom bygg kom från Polen eller Litauen. Generellt är Polen och Tyskland de länder som stationerar ut flest arbetare till Sverige. Var tredje av alla registrerade arbetare kom från något av dessa länder förra året. Vanligast är att man anmäls för att arbeta här en kortare tid, mellan 10 och 29 dagar.

Omdebatterade anställningsvillkor

Syftet med registret är bland annat att öka möjligheten att följa upp arbetarnas villkor.
Hur villkoren för utstationerade arbetare ska regleras är omdebatterat. I höstas fick regeringen ta emot ett förslag från utstationeringskommittén, som haft i uppdrag att se över hur kollektivavtalets ställning kan stärkas vid utstationering. Om facket i dag tar till stridsåtgärder för att kräva avtal av utstationerande företag kan kravet endast gälla en nedskalad variant av avtalen. Utstationeringskommittén ville bland annat att premier till arbetsskade- och livförsäkringar ska få räknas med i det paketet, helt likvärdiga villkor som i svenska avtal kan dock inte krävas enligt EU-rätten. Förlagen från kommittén har nu varit ute på remiss och hanteras av regeringen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 18 000 i Sverige för tillfälliga byggjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig