info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Personalliggare infört från nyår

Från den 1 januari gäller nya regler om personalliggare på landets byggen. Syftet är att bekämpa oseriös konkurrens. Här reder vi ut vad som gäller.

Syftet med den nya lagen är att skapa sunda konkurrensförhållanden och försvåra för oseriösa byggföretag. Totalt cirka 60 000 företag, berörs. Chefer, yrkesarbetare, f-skattare, praktikanter, lärlingar, alla som arbetar på byggarbetsplatser ska börja registrera sin närvaro. Skatteverket kommer att göra oanmälda arbetsplatsbesök för att kontrollera personalliggaren.

Här svarar vi på de viktigaste frågorna om det nya systemet:

Hur påverkar den nya lagen mig som byggnadsarbetare?
Du måste registrera dig när du kommer och när du lämnar arbetsplatsen. Om du är på flera arbetsplatser under en dag, ska du checka in dig på varje arbetsplats du är på. Om du har ett ID06-kort blippar du in dig genom att hålla kortet mot en kortläsare eller, om det är en oinhägnad arbetsplats: mot en surfplatta eller en mobiltelefon som finns tillgänglig på arbetsplatsen. En ID06-app kommer att vara installerad på surfplattan eller i mobilen. Jobbar du ensam måste du ha med dig en mobil med app installerad och ditt ID06 kort och checka in dig själv. Appen känner av om du är på plats.

Om arbetsgivaren inte har ID06-kort, hur sker registreringen då?
Din arbetsgivare kan till exempel skriva ut en QR-kod och sätta upp i boden. Du installerar en app i din telefon. I appen finns en så kallad QR-scanner. När du kommer till jobbet klickar du fram scannern, och håller du upp telefonen mot QR-koden. Ett annat system går ut på att du installerar en speciell app och skakar din mobil när du kommer till jobbet. Då kommer det upp en fråga om du vill logga in dig i personalliggaren. När du går utanför byggområdet loggas du ut automatiskt. Din arbetsgivare registrerar byggets geografiska område samt sina anställda på en särskild webbplats.

Vem kan se informationen om vilka tider jag arbetat?
Skatteverket kan se informationen vid kontroller. Byggherren kan se informationen. Om byggherren överlåter ansvaret till en generalentreprenör kan generalentreprenören se uppgifterna. Även din arbetsgivare ser informationen.

Hur länge får uppgifterna sparas?
Innevarande kalenderår plus två år till.

Hur kommer Skatteverkets kontroller att gå till?
De kommer att göra oannonserade besök. Du måste kunna visa någon form av id-handling, och berätta vilken arbetsgivare du har.

Jag glömmer att logga in mig och Skatteverket kommer. Vad händer?
Då tvingas din arbetsgivare betala en avgift på 2000 kronor till Skatteverket.

Vad händer om personalliggaren inte är på bygget vid en kontroll?
Då tvingas arbetsgivaren betala 10 000 kronor.

Om vi slarvar med in- och utloggning och Skatteverket upptäcker detta i efterhand?
Då tvingas arbetsgivaren betala 10 000 kronor.

Beloppen verkar låga. Är de verkligen avskräckande?
Skatteverket kan göra flera kontroller under ett år och får förelägga arbetsgivaren att följa reglerna och kan koppla på ett vitesbelopp (böter) till sina krav. Böternas storlek beror på hur stort företaget är, tanken är att det ska vara riktigt kännbart.

Vad händer om jag inte kan styrka min identitet och ange vem jag jobbar åt?
Då gör Skatteverket en fördjupad kontroll av arbetsplatsen. Skatteverket har genom den nya lagen rätt att gå in och kolla handlingar hos entreprenörer som är kopplade till arbetsplatsen.

Källor: Regeringens proposition 2014/15:6, Sveriges Byggindustrier.

Undantag från lagen om personalliggare

  • Byggprojekt som börjat före 1 jan 2016 och avslutas innan 30 juni 2016.
  • Gäller ej byggprojekt under 180 000 i totalkostnad.
  • Gäller ej om byggherren är en privatperson, och bygger för privat bruk. Däremot omfattas till exempel bostadsrättsföreningar som gör renioveringar för mer 180 000.
  • Personer som lastar och lossar material behöver ej registreras.
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Personalliggare infört från nyår

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig