Tema: Testa själv

Publicerad 22 januari 2016 06:00

Koll på din arbetsmiljö?

Nytt digitalt verktyg ger svar

Jobbar du på ett bygge med tokstress och många företag? Nu finns digitala verktyg för att kolla hur det står till med din arbetsmiljö. Och du får svar direkt – i mobiltelefonen.

Träarbetaren Krister "Krille" Gustavsson från Cobab sitter tillsammans med sina kollegor i boden. Kollegorna hänger över sina mobiler, men det är inte Facebook eller Instagram som kollas av, utan de svarar på ett antal frågor om säkerhetskulturen på bygget. Frågorna har just skickats ut med ett sms till allas telefoner. Fredrik Granström studerar varje fråga noga. Krille gör ett klick på den sista frågan och sparar ner enkäten. Ingen kommer någonsin att få veta hur just han har svarat. Efter fem–tio minuter är alla färdiga och jag går in på en webbsida och tittar på det sammanräknade resultatet: 3,6 av 4 möjliga. Ett toppresultat.

Testa själv - här är länken till enkäten

Cheferna lyssnar
Krister har en teori om vad det beror på.
– Cheferna lyssnar verkligen på oss yrkesarbetare och säkerheten går före produktion här. Det beror bland annat på att det inte är någon orimlig tidspress, men också på att företaget är bra.
Att betygsätta arbetsmiljön genom att göra en enkel digital undersökning av säkerhetskulturen, är ett smart sätt för skyddsombud att uppmärksamma arbetsledningen på vilka brister som finns. Kanske är enkäten överflödig på ett företag som Cobab, men de som arbetar på röriga, stora byggen med hård tidspress och många olika företag, kan ha nytta av den.

Tidspressen viktigast
Alla yrkesarbetare på Cobab säger samstämmigt att tidspressen är den enskilt viktigaste faktorn som påverkar möjligheten skapa en säker arbetsmiljö. En annan viktig faktor är underentreprenörerna. Om underentreprenörerna omfattas av samma säkerhetstänk, blir det bra. Ofta blir det dock en krock mellan olika företagskulturer, vilket påverkar säkerheten negativt.

"Vi skulle inte lägga oss i"
Krister Gustavsson jobbade på Skanska tidigare, på Norra Karolinska i Solna. Han tyckte att säkerhetskulturen där kändes överdriven och jobbig i början, men vande sig till sist och tycker i dag, att tänket i grunden var bra. Samtidigt märkte han att Skanska såg mellan fingrarna när yrkesarbetare från Irland jobbade farligt och utan skydd.
– Vi fick höra att vi inte skulle lägga oss i. Men efter hand stramades säkerheten upp, även för den utländska arbetskraften, men det tog tid.

Allt syns inte på ritningen
Rivningsarbetaren och skyddsombudet Fredrik Granström visar oss runt på bygget. Cobab bygger en ny verkstad för tunnelbanetågen i Stockholm här. Fredrik jobbar för ett företag som är underentreprenör åt Cobab. Han säger att bra arbetsmöten och noggrann planering är den viktigaste pusselbiten för att få en säker arbetsplats för rivningsarbetarna. Och att ledningen lyssnar på yrkesarbetarnas synpunkter. Erfarna rivare kan ofta flagga upp för farliga tillvägagångssätt, påpekar han.
– Äldre fastigheter byggs om på ett sätt som inte syns på ritningarna ibland. Cheferna tittar på ritningar och beslutar om förstärkningar utifrån det. Då missar de viktiga saker.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Lönen svagt upp för ställningsbyggarna

Från sista kvartalet 2016 till sista 2017 steg tidlönen med 3:01 kronor i timmen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 336
Ja, flera gånger 273
Nej, aldrig 61

Webbreporter

Tipsa Johan Fyrk!

Johan Fyrk
010-6011043
073-3387946
Skicka e-post

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se