info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hård kritik mot Arbetsmiljöverket

En rad professorer, läkare och verksamhetschefer inom Arbets-, och miljömedicin, riktar hård kritik mot Arbetsmiljöverket, för att gränsvärdena för kvartsdamm, inte sänktes i nya kvartsföreskriften.

Enligt Arbets-, och miljömedicin är cirka 90 000 personer på den svenska arbetsmarknaden exponerade för kvartsdamm i sitt arbete, varav många jobbar inom byggindustrin. För ett par månader sedan kom en ny föreskrift, som reglerar hur mycket kvartsdamm (från betong, sten, mm) som får finnas i luften på en arbetsplats.
Verksamhetscheferna på Arbets-, och miljömedicin anser att Arbetsmiljöverket gjorde ett allvarlig misstag när man lät ett gammalt gränsvärde från 1996 stå kvar i den nya föreskriften. ”Konsekvensen är onödiga fall av dödliga arbetssjukdomar, som kunnat förebyggas, om Arbetsmiljöverket valt att använda befintlig kunskap”, skriver representanterna i en debattartikel i DN.

”Samsyn om riskerna”

Det finns en samsyn bland expertorganisationer runt om i världen, att relativt låga nivåer av kvarts är skadliga och kan ge lungcancer och kol (kronisk obstruktiv lungsjukdom) om en person utsätts för dammet under ett helt yrkesliv, skriver artikelförfattarna. Den europeiska expertkommittén rekommenderar därför nivåer långt under det svenska gränsvärdet, tillägger representanterna från Arbets-, och miljömedicin.
DN publicerade i början av veckan ett genmäle från Arbetsmiljöverket, där verket skriver att arbetsgivare, med rätt åtgärder, kan få ner nivån kvartsdammet, långt under gränsvärdet, genom ett antal åtgärder: personlig skyddsutrustning till sina anställda, vattenbegjutning på kvartshaltigt material, utsug för att få bort dammet.

”Viktigare ändra kulturen”

Arbetsmiljöverket håller med läkarna om att det enda sättet att undvika sjukdomar orsakade av kvartsdamm, är att begränsa exponeringen, men verket menar att det förebyggande arbetet ute hos arbetsgivarna är viktigare för att uppnå detta mål, än det uppsatta gränsvärdet i föreskrifter.
Arbetsmiljöverket lyfter fram att den nya föreskriften skärpt straffavgifterna för arbetsgivare som inte arbetar förebyggande med riskbedömning och åtgärder. Verket skriver också att man skickat ut information till 20 000 arbetsgivare om hur de kan arbeta förebyggande mot kvartsdamm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Hård kritik mot Arbetsmiljöverket

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig