info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya regler 2016

Sjukskrivna kommer inte att utförsäkras. Rotavdragen minskar. Höjda bidrag till yrkeslärare som vill plugga pedagogik. Kolla förändringarna som påverkar människor i byggbranschen 2016.

YRKESUTBILDNINGEN
För att motverka bristen på behöriga lärare i yrkesämnen förlänger regeringen satsningen på yrkeslärarna. Dessutom höjs bidraget till den som väljer att börja plugga för att skaffa sig behörighet som yrkeslärare. Bidraget kommer att bli 25 procent av lärarens lön för heltidsanställning. Idag är bidraget 12,5 procent. Förändringen träder i kraft den 26 januari 2016.

ROTAVDRAGEN
Subventionsgraden vid köp av ROT-tjänster från ett företag, sänks från 50 till 30 procent. Trädde i kraft den 1 januari.

SJUKFÖRSÄKRINGEN
Bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen tas bort. Förändringen gäller följande ersättningar: sjukpenning, sjukpenning i särskilda fall, rehabiliteringspenning, rehabiliteringspenning i särskilda fall. Ändringen träder i kraft den 1 februari 2016.

PERSONALLIGGARE
Från den 1 januari gäller nya regler om personalliggare på landets byggen. Syftet är att bekämpa oseriös konkurrens. Totalt cirka 60 000 företag, berörs. Chefer, yrkesarbetare, f-skattare, praktikanter, lärlingar, alla som arbetar på byggarbetsplatser ska börja registrera sin närvaro. Skatteverket kommer att göra oanmälda arbetsplatsbesök för att kontrollera personalliggaren.

TAKKUPOR
Inom områden som omfattas av en detaljplan eller som utgör sammanhållen bebyggelse av viss omfattning, införs krav på en anmälan till den kommunala byggnadsnämnden för att bygga en sådan takkupa som tidigare har undantagits från krav på bygglov.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya regler 2016

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig