info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Absolut inte acceptabelt"

Byggnads ordförande om attityder

”Vi måste ta gemensamma tag med arbetsgivarna”. Så vill Byggnads ordförande, Johan Lindholm, få in fler kvinnor i byggbranschen. Här svarar han på frågor om vår granskning.

Varför är andelen arbetslösa i Byggnads a-kassa högre bland kvinnor än bland män, trots högtryck i branschen?
– Det är djupt olyckligt. Byggbranschen kommer framöver att behöva mycket arbetskraft. Det finns otroligt mycket att göra, men jag tycker att vi har slagit in på rätt väg med kampanjen ”Stoppa machokulturen”.

Så här har det sett ut under flera år, oavsett om konjunkturen går upp eller ner. Kommentar?
– Kvinnor har haft det tufft ända från skolan och genom arbetslivet. Det är uppenbart och oacceptabelt och det måste rättas till. Det som ni skriver om är viktig information och bekräftar det som jag har fått reda på i samtal med kvinnliga byggnadsarbetare. Men det finns också många manliga byggnadsarbetare på våra arbetsplatser som mår illa av machokulturen.

Mer än var tredje kvinna, som har svarat i vår enkät, upplever att det finns ett motstånd från arbetsgivare att anställa kvinnor. Hur ser du på det?
– Om vi ska bygga bostäder, renovera miljonprogramsområden och leva upp till klimatmålen, så behöver vi hela befolkningen. Vi måste börja redan i skolan och visa att vi är en attraktiv bransch om vi ska få in fler kvinnor.

LÄS MER: Här listar vi attityderna kvinnor möter när de söker jobb

Några kvinnor i enkäten har svarat att det inte får jobbet, eftersom arbetsgivaren uppger att det inte finns något extra omklädningsrum och att de inte tros klara jargongen på arbetsplatsen. Kommentar?
– Jag har träffat kvinnliga byggnadsarbetare i kvinnliga nätverket Näta, och hört berättelser om hur de blir sedda och betraktade. Väldigt många har haft en tuff resa och det är absolut inte acceptabelt.

Vad ska ni som fackförbund göra för att motverka nedlåtande attityder och trakasserier på arbetsplatsen?
– Vi fortsätter med kampanjen och nu kör vi i fyra nya städer. Syftet med kampanjen är att få igång samtal och diskussioner. Vi kommer inte att sluta förrän vi har uppnått kongressens mål; att minst fem procent av Byggnads medlemmar är kvinnor. Vi har också utbildningar kring dessa frågor och har utsett jämställdhetsansvariga i regionerna. Det har inte gjorts speciellt mycket tidigare, men nu är vi på rätt väg. Tyvärr tar det nog lite längre tid än man kan önska sig.

Hur ska ni påverka arbetsgivare att anställa kvinnor i byggbranschen?
– Vi måste ta gemensamma tag med arbetsgivarna. Vi ska bygga 700 000 nya bostäder inom några år och då behöver vi hela befolkningen. Vi och arbetsgivarna måste kroka arm och skapa förutsättningar så att det blir bra.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Absolut inte acceptabelt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig