info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"De har fått 35-50 kronor i lön"

Malmö stad gav Byggmästar’n i Skåne i uppdrag att bygga en skola. Ett litauiskt bolag fick murjobbet. Nu kräver Byggnads miljonbelopp till deras anställda.

I somras påbörjade det litauiska företaget Viremidos murningsarbeten på ett kommunalt skolbygge i Limhamn, i Malmö kommun. De var anlitade av huvudentreprenören, Byggmästar’n i Skåne. Men kontraktet skulle komma att brytas innan arbetet var avslutat. Detta efter att Byggnads klivit in på scenen och börjat ställa frågor om villkoren för de anställda på Viremidos. Nu kräver facket höga belopp till de anställda, för utebliven lön. Förhandlingarna ska fortsätta i nästa vecka.

”Miljonbelopp saknas”

Det började med ett arbetsplatsbesök i oktober. Byggnads ombudsman Johan Dahlberg träffade på företagets anställda. Han upptäckte att Viremidos saknade f-skattesedel och momsregistrering, något som krävs av alla underentreprenörer.
Däremot fanns det ett hängavtal, ett kollektivavtal, som företaget tecknat med Byggnads i Stockholm 2011. Till hängavtalet fanns en löneöverenskommelse. Enligt Viremidos har man försökt följa den på bygget i Malmö.
Direktören Sarunas Butkus säger att man gärna vill ha hjälp att rätta till det om man missförstått något och Byggnads kan bevisa vad som gäller.
– Vårt företag vill hålla sig till reglerna. Vi jobbar på stora projekt i Norge och vi vill jobba i Sverige framöver, säger han.
Men enligt Byggnads har Viremidos betalat över hundra kronor för lite i timmen i lön till sina anställda. Sammanlagt blir det miljonbelopp som saknas, enligt Johan Dahlberg.

Räknar traktamente som lön

Löneöverenskommelsen från 2011 ligger på 145 kronor i timmen. Viremidos har betalat sina anställda en grundlön på 2,6 euro som man kommit överens om i Litauen. Till den har man lagt ett traktamente vars nivå regleras av litauiska myndigheter. Sedan har företaget lagt till vad som krävts för att den anställde ska komma upp i ett totalt belopp på 145 kronor i timmen. Men då är traktamentet, som är skattefritt, inräknat i den summan och utgör större delen av den.
Själva lönen har legat på under 50 kronor i timmen, de pengarna har man betalat skatt och arbetsgivaravgifter för i Litauen.
Byggnads accepterar inte hur Viremidos räknat för att komma fram till att de betalar 145 kronor i timmen.
– Lön är en sak och traktamente är något helt annat, det ska inte blandas ihop på något vis. De har fått mellan 35 och 50 kronor i lön, säger Johan Dahlberg.

Hänvisar till EU-regler

Dessutom menar Byggnads att löneöverenskommelsen från 2011, den med en timlön på 145 kronor, alls inte är relevant för projektet i Limhamn. I det här fallet skulle man egentligen ha förhandlat om prestationslön. Nu begär Byggnads att man i stället ska betala en lön anpassad efter snittet, på runt 185 kronor. Plus traktamente. Man skulle då ha skattat och betalat arbetsgivaravgifter för en lön på över 180 kronor, i stället för belopp på under 50-lappen.

LÄS MER
Byggnads: ”Viktigast är lön till de anställda”
Viremidos: ”Vill få förklarat vad jag måste göra”
Byggmästar’n: ”Komplicerade regler”
Hela listan: Detta gäller konflikten

Sarunas Butkus hävdar dock att utstationeringsdirektivet, EU-reglerna gällande arbetskraft som skickas mellan europeiska länder, ger rätt att räkna in traktamentet i minimilönen om företaget samtidigt står för kostnader som uppstått för de anställda till följd av utstationeringen. Han konstaterar att Viremidos betalar för sådant som de anställdas boende på annat sätt.
Byggnads uppger att detta är en feltolkning av EU-direktivet. Dessutom menar facket att det inte spelar någon roll i det här fallet vad direktivet säger. De begränsningarna gäller innan avtal är tecknat, men Viremidos har undertecknat ett byggavtal och enligt det är lön och traktamente två olika ersättningar.

Hård anbudskonkurrens

Enligt Johan Dahlbergs uppgifter har Viremidos kunnat lägga sig långt under sina konkurrenter då de lämnat anbud på murjobbet. Det de skulle göra för drygt 3,5 miljoner kronor begärde två andra bolag över fem miljoner för. Timkostnader som nämns i kontrakt och anbud skiljer sig också kraftigt mellan företagen. Byggnads resonemang innebär att detta bygger på att man bryter mot spelreglerna.
Johan Dahlberg konstaterar att fyra murföretag i Malmö gått i konkurs under 2015, han menar att det är svårt att klara den här typen av konkurrens. Sarunas Butkus känner sig däremot misstänkliggjord, han säger att man trott att man gjort rätt och att man vill ha information så att man kan göra på rätt sätt framöver.
Byggmästar’n har brutit kontraktet med Viremidos efter Byggnads kritik. I en skriftlig kommentar skriver Byggmästar’ns vd Carin Stoeckmann att man valde att avsluta uppdraget i förtid efter önskemål från Byggnads.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "De har fått 35-50 kronor i lön"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig