Tema: Avtal 2016

Publicerad 22 december 2015 09:00

"Integritetsfrågor ökande problem"

Byggnads om avtalskraven

Arbetsgivarna vill ha flexibla anställningsregler. Facket vill begränsa visstidsanställningarna. Arbetsgivarna vill se ingångslöner som "sänker trösklar", facket vill ha höjda lägstalöner. Avtalsrörelsen snurrar vidare inför våren.

Förra veckan presenterade 6F-förbunden, där Byggnads ingår, sina gemensamma avtalskrav. Vi har tidigare skrivit om att de kräver 3,2 procent i löneökning, minst 800 kronor. Man kräver också att avtalens lägstalöner höjs med minst 800 kronor.
Utöver detta ställer de fem förbunden i 6F även krav på ökat skydd för arbetstagarnas integritet samt begränsning av visstidsanställningar och osäkra anställningsformer.

Vill reglera för integritet

Vi frågade Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin om Byggnads stött på mer problem än tidigare på integritetsområdet under nuvarande avtalsperiod.
- Det är väl ett ökande problem när det gäller att arbetsgivaren gör drogtester, medicinska kontroller, gps, passerkort, mobiltelefoner och allt vad de använder. Det märker vi av tydligt, inte bara hos oss utan hos övriga förbund inom 6F, säger han.
Vad leder det till för konkreta situationer?

- Till exempel om de börjar kolla dem när de sitter i firmabilar, börjar använda det till att "nu har han kört dit och nu har han kört dit och varför har du kört dit?"
Han kan inte nämna några exakta fall på rak arm, men säger att Byggnads har haft förhandlingar om att arbetsgivare överutnyttjat system som kan användas för att övervaka anställda. Att man måste undvika godtycke.
- Det vi vill komma åt är tydligare regleringar av vad arbetsgivaren ska använda det till och hur det ska gå till när man gör det.

Vill stämma i bäcken

Bland 6Fs gemensamma krav finns även med krav på begränsningar gällande tim- och visstidsanställningar.
Timanställningar finns väl inte enligt byggavtalet?
- Nej men vi har ju arbetsgivare som anställer enligt former som inte är reglerade i avtalet och det kanske inte är det stora problemet i dag, men vad vet vi hur det är om några år, säger Torbjörn Hagelin.
Han hänvisar också till att det är viktigt att detta regleras hos andra förbund, att Byggnads har medlemmar vars anhöriga annars får sådana anställningsformer.

Arbetsgivarna vill öka flexibiliteten

Fredagen den 18 december, två dagar efter att Byggnads gått ut med sina krav tillsammans med 6F förra veckan, undertecknade Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson en debattartikel i tidningen Dagens Industri. Han hade skrivit tillsammans med en rad arbetsgivarrepresentanter från bland annat Industriarbetsgivarna och Svenskt Näringsliv. När innehållet i artikeln ställs mot innehållet i 6Fs gemensamma krav blir skiljelinjerna tydliga. Arbetsgivarna menar att kostnadsökningarna i avtalen måste ligga på mindre än en procent per år. Två andra punkter som man lyfter fram som prioriterade är flexiblare anställningsregler (det kan gälla anställningsformer eller arbetstider) och ingångslöner som inte är så höga att de skapar trösklar in på arbetsmarknaden, så som arbetsgivarna menar att de riskerar att göra i nuläget.
Sveriges Byggindustrier har sedan tidigare gått ut med att ett centralt krav från deras sida kommer vara att prestationslönen tas bort som huvudlöneform i byggavtalet.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: Hallå där ...

Tidigare artiklar

Byggnads varnar för att använda motorkapar. Orsaken är flera olyckor där arbetare fått ansiktet uppskuret.

Tema: HALLÅ DÄR...

Webbreporter

Tipsa Jenny Berggren!

Jenny Berggren
010-601 10 27
070-664 49 00
Skicka e-post

Brukar du besväras av damm på jobbet?

Brukar du besväras av damm på jobbet?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, visst gör jag det 76
Nej, det gör jag inte 14

Bygglag värda sin vikt i guld

TBM-gruppen i region Stockholm-Gotland har nu ett ackordslönesnitt på 220:63 kronor i timmen.

Rörtångstest: Klassiker mot uppstickare

Rörmokarna på Bravida hade inga svårigheter att utse vinnare i rörtångstestet, när vi ställde en klassiker mot två uppstickare.

Avtal 2016

Senaste nytt om avtalsfajten 2016.

Lönetvisten i Malmö

Byggnads menar att företaget Viremidos har betalat mer än 100 kr för lite i timlön. Viremidos menar att de följt EU-regler.
Följ förhandlingarna här.

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

EU-granskning

Tolv byggarbetare från de nya EU-länderna har dött i arbetsplatsolyckor i Sverige sedan 2004, men omkring hälften av dem, är osynliga i statistiken. Läs alla artiklar här.

Krysset

Löser du korsord? Här finns Byggnadsarbetarens senaste kryss. Här finns också lösningarna.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej?

Tipsa Kenneth Petterson!

Kenneth Petterson
010-601 10 81
070-607 56 97
Skicka e-post

Byggbloggar

Många har åsikter om byggbranschen. Här hittar du några av landets vassaste byggbloggare. Klicka och tyck till.