info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Ger styrka i det jag kämpar för"

Plattsättaren Julia Schaffer Flemk fick i förra veckan Isabellestipendiet som är till för att lyfta kvinnliga hantverkare. I sitt företagande kämpar hon för att öka andelen kvinnor i branschen, något hon upplever att kunderna uppskattar.

Vad betyder priset för dig?
– Det är en jätteära. Det ger mig en väldig styrka i att jag kämpar för rätt sak, att det är uppskattat och behövs. Isabellepriset är ju unikt, det finns bara ett pris för något så viktigt.
Vad kämpar du för?
– Att få in fler kvinnor i byggbranschen. Det är en procent kvinnor på golvet i branschen. Men jag stöter på problem ganska ofta, med gubbar som motarbetar mig på olika sätt. Många gånger är det kanske inte medvetet, men många är så kränkta att de indirekt sabbar eller är otrevliga.
Hon beskriver hur män kan avfärda med en klapp på huvudet, till exempel tycka sig ha självklart företräde till utrymmet där båda ska arbeta.
Varför blir man kränkt av att en kvinna gör ens jobb?

– Jag tror att kommer det en kvinna som ser ganska ung ut så är det på något vis under deras värdighet att jag kanske behärskar uppgiften bättre än dem. Hantverksskrået är ändå männens sista högborg där dom får vara bäst, när de inte får ha det kvar tror jag det blir väldigt provocerande.
Varför är det viktigt för dig att få in fler kvinnor i branschen?
– För jag tycker att arbetskulturen i byggbranschen är väldigt macho och det är väldigt hårt på något vis, den som skriker högst får sin vilja fram. Det är inte så kommunikativt, i min firma jobbar vi mycket med att resonera oss fram till saker och ting.

”Kunderna vill ha kvinnliga hantverkare”

Julia Schaffer Flemk driver en firma där hon har en annan person, en kvinna, anställd. Hon försöker också att ofta anlita kvinnor då hon tar in andra yrkesgrupper, inte minst för att det är något kunderna efterfrågar. Hon säger att många privatpersoner söker upp henne just för att hon arbetar mest med kvinnor. De vill ha något annat än de kanske varit med om tidigare.
– De kan inte applicera den här klichébilden på mig som de har av en manlig hantverkare som klampar in med skorna på och knappt hälsar, river ner halva taket och sen går hem för att det är fredag.
Hon konstaterar att det höjer förväntningarna på hennes firma, men säger att kvinnor också gör ett noggrannare jobb. Hon tror att det hänger samman med att de är vana att ha både kunders och kollegers ögon på sig, att deras jobb ofta granskas hårdare än männens.
Men hon säger att privatpersonernas intresse inte matchas av intresset från branschen. Hennes firma får inte lika mycket förfrågningar om att göra jobb på uppdrag av andra byggföretag. Hon upplever en stor skillnad mot när hon tidigare var anställd på en firma med en manlig chef.
– Då fick vi ju absolut mest förfrågningar från andra byggare, medan jag upplever den totala motsatsen nu.
Tror du att du kommer få uppleva en byggbransch där kvinnor och män jobbar på lika villkor?
– Nej, inte under min livstid för det går så himla, himla långsamt. Om många privatpersoner fick bestämma skulle det gå mycket snabbare. Men byggbranschen har ju också en enorm makt.

Bjöd alla kvinnorna på restaurang

Julia Schaffer Flemk har arbetat i tretton år i branschen. Snickare ville hon bli redan som barn. Men vägen in i branschen ändrades efter att en lärare i nian rekommenderat henne ett besök på gymnasiet innan hon valde byggprogrammet.
– När jag var med en dag var det arton grabbar som ansträngde sig sitt bästa för att bröla, leva om, kasta snus i taket och slåss. Jag kände att jag tänker inte vara en del av detta i tre år.
Hon valde hantverksprogrammet och blev plattsättare längs den vägen.
Ett av målen med Isabellestipendiet är just att uppmuntra fler kvinnor att utbilda sig till hantverkare. Förutom äran får mottagaren 20 000 kronor.
Vad ska du göra med pengarna?
– På prisutdelningen kom alla de kvinnor jag samarbetar med och min förra chef. På kvällen bjöd jag alla dem på restaurang. Sen tror jag vi ska försöka bygga en hemsida.


Isabellestipendiet
Isabellestipendiet inrättade 2011 av inredaren och programledaren Isabelle McAllister. Det delas ut i samarbete med Rättviseförmedlingen. Syftet är att uppmuntra fler kvinnor att utbilda sig till hantverkare samt att lyfta de som redan är yrkesverksamma. Detta är motiveringen till att Julia Schaffer Flemk fick priset:
”Med sitt mod, djävlar anamma och sin aldrig sinande energi är 2015 års Isabellestipendiat en lysande förebild som påverkar byggbranschen till det bättre. Hon visar med sitt företag Julias Plattsättning & Bygg prov på högklassig hantverksskicklighet, ansvarsfull rekrytering, medvetet nätverksbyggande och är på det sättet en inspiration för kvinnor som vill bli eller redan är aktiva hantverkare.”

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Ger styrka i det jag kämpar för"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig