info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Skadan ska ha uppstått med flit"

Kan chefen hävda att du slarvat bort företagets spikpistol och därför dra några tusenlappar från din lön? Byggnadsarbetaren reder ut vad som gäller apropå flera tvister om just kvittning.

Vi skrev under torsdagen om att Byggnads stämt tre företag för brott mot kvittningslagen under sommaren. Kvittning innebär att arbetsgivaren håller inne lön för att hen tycker sig ha rätt till de pengarna. Vi ringde upp förbundsjuristen Henric Ask på LO-TCO Rättsskydd för att reda ut vilket utrymme kvittningslagen ger arbetsgivare som vill ta av lönen.
– Om jag går med på att du får kvitta, då har vi inget problem, konstaterar Henric Ask.
Men om den anställde och chefen inte är överens om att det finns en skuld som kan regleras via lönen ska en rad omständigheter vara uppfyllda för att arbetsgivaren ändå ska kunna ta av lönen.

Klar och förfallen fordran.

– Arbetsgivaren får inte hitta på att han har en fordran. Det ska vara fastställt i en dom eller på annat sätt framgå att arbetsgivaren har rätt till de här pengarna, säger Henric Ask.
Vidare konstaterar han att betalningsskyldighet ska ha uppstått. Arbetsgivaren kan alltså inte dra för en skuld som man kommit överens om att börja betala av om fyra månader.

Uppkommit i tjänsten

Det funkar inte att kräva tillbaka ett gammalt helt privat lån via lönen. Skulden ska ha uppstått i samband med tjänsten.
– Och antingen ska den ha grundats på avtal mellan arbetsgivaren och arbetstagaren eller så ska det avse en skada som jag med flit vållat i tjänsten. Så om verktyg försvunnit så visst, verktygen försvann, men du har inte slarvat bort dem med flit även om du var slarvig. Då ser jag inte att förutsättning för kvittning skulle finnas, säger Henric Ask.

Måste få mat på bordet

– Arbetsgivaren måste undersöka så jag har pengar till mat och hyra så han får inte dra av allting på en gång, säger Henric Ask.
Hur mycket som får dras åt gången bedöms av kronofogden, som arbetsgivaren alltså först måste vända sig till i varje fall då den anställde inte gett sitt medgivande till kvittning.

Kan ta tillbaka medgivande

Om den anställde gett sitt medgivande till att chefen kvittar kan han när som helst dra tillbaka det så länge alla de berörda löneutbetalningarna inte gjorts, poängterar Henric Ask. Han tar som exempel att man medger att man är skyldig 10 000 kronor, men kommer överens om att arbetsgivaren inte ska dra allt på en gång. Arbetsgivaren drar därför 5 000 på första lönen.
– Tar jag sedan tillbaka mitt medgivande så får han inte dra på lön två. Så det gäller fram tills jag säger nåt annat.
Utöver detta som gäller enligt lagen kan kollektivavtal i vissa fall reglera dessa möjligheter till kvittning, men några sådana regleringar finns inte i Byggnads avtal.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Skadan ska ha uppstått med flit"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig