Publicerad 19 januari 2015 14:05

En av fyra röstade på SD i valet

SD stora bland Byggnads medlemmar

Enligt en Sifoundersökning som beställts av Byggnads, röstade 22-24 procent av Byggnads medlemmar på Sverigedemokraterna i valet.

Tidningen Arbetet skriver om undersökningen i sin nätupplaga idag.
Av 1000 tillfrågade byggnadsarbetare uppgav 17 procent att de röstade på Sverigedemokraterna (SD). Sifo anser dock siffran inte speglar verkligheten, eftersom ett visst antal procent oftast inte vill berätta at de röstat på SD. Sifo gör därför bedömningen att det snarare handlar om 22-24 procent, det vill säga nästan var fjärde Byggnadsmedlem, som röstade på SD.

Lägre förtroende för politiker

Enligt undersökningen hade de byggnadsarbetare som svarade att de röstade på SD, lägre förtroende för politiker än de som uppgivit att de röstade på ett annat parti. 43 procent uppgav att de röstade på socialdemokraterna. Socialdemokraterna var det enskilt största partiet i undersökningen.

Lex laval saknades i valrörelsen

Byggnads skriver i sin analys att vissa för byggnadsarbetare viktiga frågor fick en alltför undanskymd plats i socialdemokraternas valrörelse, till exempel lex laval, och att höger-vänsterdimensionen tonades ner i valrörelsen, vilket enligt Byggnads delvis förklarar att fler röstade på SD.

"De ställer försämringar mot indvandring"

-Jag tror inte att det handlar om rasism eller främlingsfientlighet. Många av våra medlemmar upplever en större otrygghet och växande rädsla för att man själv och barnen ska råka illa ut och kanske förlora jobbet. Många ser den nedrivna välfärden och en a-kassa som inte är värd namnet. Och på något vis ställer man försämringarna mot invandringen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm, till tidningen Arbetet.

Nyckelord:

Byggnads

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
 1. Tycker att Sveriges riksdag och regering administrerar bara EUs politik vilken går ut på att göra arbetskraften så billig som möjligt.Den ohejdade asyl och flyktingpolitiken har trängt undan allt arbete med reformer för den inhemska befolkningen. A-kassan är kass, sjukvården är inte till för oss arbetare,bostäderna är reserverade för flyktingar och ensamkommande barn,pensionerna försämras för varje år.Skulle du vara tvungen att söka socialbidrag så ber de dej att sälja allt du har av värde och leva på det så länge det går, inom socialvårdens normer,sedan kan du få hjälp. Detta är bara en del av problematiken som det borde tas tag i.Lo ordförande Thorvaldsson skriver också att det är arbetslösa och sjuka som inte kan hantera sitt eget tillkortakommande som röstar på sd.Hemskt. Hemskt är det också att vi har en statsminister som kallar dem som röstar på sd för fascister.

 2. Ja efter d.ö har man ju större förtroende för politikerna.
  Tycker själv att Sverige tar för stort lass med flyktingarna.
  Tror inte att vi har ett bra flyktingmottagande.
  Tyskland tar emot ca 200000 ,Sverige 80000?
  Vi saknar bostäder samt arbetstillfällen.
  Självklart är det lätt att säga alla får stanna ,men är det realistiskt?
  Jag tror inte att någon kan säga att det är bra.
  Mvh p.j

 3. Stödet för SD kommer att öka ännu mer, om inte invandringen anpassas till de nivåer som arbetsmarknad och ekonomi klarar av.
  Och inte bara det, hur påverkas det svenska samhället på lång sikt?
  Vi kan redan idag se att invandrare och svenskar bor i sina egna områden, separerade från varandra.
  Och när ska vi få veta vad allt kostar?
  Det vore bättre om vi satsade resurserna där nöden är som störst, alltså där de flesta flyktingar finns.

 4. Ingen har sagt att SD är fascister. Däremot nyfascister/neofascistiskt vilket är den närmaste korrekta ideologiska benämningen på SD.

  Radikaliseringen inom SD har varit mer dramatisk efter valet. Ledamöter som Pavel Gamov för någon vecka sedan talade om att "Partiets långsiktiga ambition är att få bort de andra partierna" Efter denna öppna bekännelse till enpartisystem säger Gamov också att han inte tror att SD kan få egen majoritet av väljarna, men säkert kan bli ett 30-procentsparti. Föreställningen är alltså det skulle gå att avskaffa de andra partierna från en position av detta slag. Ingen har tagit avstånd från uttalandet inom partiet. Precis som att partiet mycket sällan gör det när rasismen öppet deklareras.

  Rasismen inom byggbranchen är ett problem. Att fler röstar på ett rasistiskt parti inom bygg är inte förvånande. För Byggnads del är det inte att somliga röstar på partiet i sig, utan föreställningarna och den politiska uppfattningen som skapar schismer.

 5. De flesta väljare röstar på ett parti av olika skäl, jag röstar på SDs partipolitik, den jag identifierar mig med och för att jag tycker mycket om vissa av deras politiker. Samtidigt finns det flera politiker jag ogillar i SD, men det hindrar inte min övertygelse om att just dem är det bästa valet för Sverige.
  Byggnads å andra sidan, bör nog sluta krama kommunistiska/vänsterextrema Expo. Att som betalande fackmedlem bli insuinant associerad med fascism, rasism och nazism är föga smickrande när man öppnar facktidningen.
  Det är inte fräscht, under all anständighet.

 6. Idag sker integrationen på olika sätt i kommunerna.
  Där jag bor la man ner förberedelse skolan förra året.med motiveringen "det finns ingen lag"
  Nu skickar man in elever som inte pratar ett ord svenska in i en klass ,där läraren ska utvärdera denna stackars elev,medan undervisning ska ske till resten av klassen samtidigt.
  Med vilka konsekvenser.
  Integrationen har inte funkat innan och den blir sämre.
  Jag vet att vi måste hjälpa folk som flyr krig och ,elände men vi kan inte hjälpa alla.
  Mvh p.j

 7. Som Reinfeldt sa "vi blir invaderade av 100 åringar"vi blir för gamla.
  Fy f.n
  Mvh p.j

 8. Som vanligt totalt världsfrånvänd förklaring till varför folk röstar på sd och som vanligt en förklaring där man inte har frågat folk varför de har röstat som de gjort, utan som vanligt så gör man en von oben, uppe i det blå, -tolkning av vad man tror att det beror på, en tolkning som man egentligen inte tror på själv överhuvudtaget, men man vågar inte fråga folk vad de tycker för då får man som svar som man inte vill ha. Om jag ska säga vad jag tycker: som vanligt idiotförklarar man folk. Men vilka är det egentligen som är idioter..... jag bara frågar....

Skriv en egen kommentar

 • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

LÄS MER

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: EFTERSPEL NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 457
Ja, flera gånger 429
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

 • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

 • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se