info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svårt att läsa extra kurser

Endast 22,4 procent av eleverna på bygg- och anläggningsprogrammet som tog examen våren 2014 hade läst in behörighet till högskolan. Året innan hade 81,5 procent av byggeleverna med avgångsbetyg, högskolebehörighet.

Men får inte automatiskt behörighet till att senare i livet läsa på högskola, om man går ett yrkesprogram i den nya gymnasieskolan. Antalet poäng räcker helt enkelt inte. Men de flesta skolor gör reklam för att man lätt kan välja extra kurser under yrkesutbildningen, kurser som ger högskolebehörighet.

Endast 22,4 procent

Men siffror från Skolverket visar att endast 22, 4 procent av de elever som tog gymnasieexamen våren 2014, hade läst dessa kurser för att få högskolebehörighet. Procentsiffran varierar mellan olika inriktningar: av de som gick husbyggnad hade 24,9 läst extra kurser för att få högskolebehörighet, medan bland de som gått inriktning anläggningsfordon hade 11,2 procent läst extra kurser. För plåtslagare var siffran 20,5, och mark- och anläggning 17,8.

Kritik från Skolinspektionen

– Skolinspektionen har påpekat att yrkesgymnasierna måste skärpa sig när det gäller logistiken för de elever som gärna vill ta extra kurser. Det blir krockar i schemat för dessa elever. Det är också schematekniskt krångligt att gå extra kurser när eleverna är ute på praktik. Detta är en fråga som regeringens yrkesprogramutredning ska titta på, säger utbildningsrådet Sven Sundin, undervisningsråd på Skolverket.

Tidigare hade 81,5 högskolebehörighet

I det förra gymnasiesystemet hade 81,5 procent av eleverna, med slutbetyg från bygg- och anläggninsutbildningarna läsåret 20012/13, behörighet att läsa vidare på högskola, enligt statistik från Skolverket.
Totalsiffran i det nya systemet, om man räknar in alla yrkesprogram, är 41 procent – som hade behörighet till högskolan, efter avslutad examen 2014
– Det är viktigt att den möjligheten finns och att alla som snart ska välja till gymnasiet vet att det är en rättighet, säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svårt att läsa extra kurser

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig