info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Oseriösa bolag ska stoppas"

-Regeringen ska förändra reglerna för offentlig upphandling. Det kommer att bli obligatoriskt för kommuner och landsting, att avvisa anbud från företag som är oseriösa. Det säger civilminister Ardalan Shekarabi (s).

Byggnadsarbetaren har i en rad artiklar skrivit om kommunala upphandlingar som gått snett, och som lett till att mångmiljonbelopp försvunnit och hamnat i fickorna hos ekobrottslingar i stället för hos seriösa byggföretag.
Ardalan Shekarabi vill inte uttala sig om hur enskilda kommuner sköter sina upphandlingar, men säger att det behövs bättre och tydligare regler när det gäller upphandlingar av bland annat byggtjänster.
-Vi vill att det ska bli obligatoriskt för upphandlande myndigheter att utesluta leverantörer när det är fastställt, att de inte betalat sina skatter eller sociala avgifter, säger Ardalan Shekarabi.

Onormalt låga priser

Det ska också bli möjligt, anser Shekarabi, att utesluta leverantörer som inte uppfyller sociala, arbetsrättsliga eller miljömässiga krav, till exempel avsaknad av villkor enligt kollektivavtal.
-Myndigheterna ska förkasta anbud som är onormalt låga i pris på grund av att man inte följer spelreglerna.

Ny möjlighet ta sociala hänsyn

Regeringen kommer nu att utreda hur ett nytt regelverk för upphandlingar skulle kunna se ut. Tre nya EU direktiv avseende offentliga upphandlingar antogs i februari. Dessa direktiv ger ett relativt stort handlingsutrymme till medlemsstaterna att utforma de nationella detaljerade upphandlingsreglerna. Möjligheterna att ta sociala hänsyn vid offentliga upphandlingar vidgas med de nya direktiven.
-Vi vill ha nya regler på plats senast våren 2016, säger Ardalan Shekaradi.

Ny myndighet

Regeringen har i budgetpropositionen 2015 föreslagit inrättandet av en ny myndighet för upphandlingsstöd. Den nya myndigheten ska stödja kommuner och myndigheter i upphandlingsfrågor. Myndigheten ska ta fram kontrollsystem, metoder att följa upp verksamheter, riktlinjer för hur man ställer olika typer av krav.
-Vi vill säkerställa att vi får en offentlig marknad som är öppen för seriösa aktörer som vill vara med och följa de regelverk som finns, inte ha en marknad som leder till social dumpning, skattebrott och korruption.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Oseriösa bolag ska stoppas"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig