info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lunchtid och vinter farligast

Den farligaste tiden på bygget är klockan 10-12 och 14-15. Då händer flest olyckor, visar en ny studie. Allra värst är kombinationen lunchtid och vinter.

Studien bygger på enkäter till nära 1 500 byggnadsarbetare som skadats på sitt jobb.
Av de allvarliga olyckorna hände en tredjedel klockan 10-12. Det var också en ökning vid 14-15-tiden på eftermiddagen.
Men varför?
-Det vet vi inte säkert. Men jag kan tänka mig att det beror på att det är mycket folk i rörelse just vid dessa tider, säger forskaren Magnus Stenberg. Han är verksam vid Luleå tekniska universitet och leder ett forskningsprojekt som ska kartlägga olyckorna i byggbranschen, analysera varför de sker och komma med förslag till förbättringar.
Han granskar nu enkäter från byggnadsarbetare som skadats allvarligt, som antingen varit sjukskrivna mer än 30 dagar eller fått någon form av invaliditet. Resultatet jämförs med en grupp på 500 som inte skadats alls.

Vintern och stress olycksrisker

Olycksrisken är större under vinterhalvåret. Då hände 55 procent av de allvarliga olyckorna, trots att antalet arbetstimmar på vintern är betydligt färre än på sommaren. Därför är riskerna att skada sig större i tider av snö, kyla och halka.
Stress är farligt för säkerheten.
-Bland de som upplevde stress hände fler olyckor, både allvarliga och mindre allvarliga, säger Magnus Stenberg.
Bland dem som drabbats av olyckor var det också fler som uppgav att de känt oro inför jobbet. Att de kände olustkänslor inför stress och dålig planering.
De flesta av de skadade i studien gick på tidlön. Men bland de 22 procent som gick på prestationslön av olika slag, var det vanligare att man upplevde stress.
-Vad det beror på ska vi analysera, säger Magnus Stenberg.

Erfarenhet ingen garanti

De äldre var överrepresenterade då det gällde allvarliga arbetsolyckor, trots att de har mer erfarenhet av jobbet. Det kan bero på att en 60-åring har svårare att parera ett fall, än en 20-åring, till exempel.
En majoritet har haft erfarenhet av det jobb de gjorde vid olyckan.
-Erfarenhet har betydelse för säkerheten, men det är komplext. Enbart erfarenhet skyddar inte mot olyckor, säger Magnus Stenberg.
Han håller just på med att analysera materialet och målet är att projektet ska vara klart i vår. Det görs på uppdrag av fack och arbetsgivare i byggbranschen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lunchtid och vinter farligast

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig