info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ingen lön och bor på pizzeria

De får ingen lön och tvingas bo i en pizzeria. Sådan är situationen för fem byggnadsarbetare i Göteborg sedan i somras. Sedan i juni har de fått klara sig på en enda månadslön.

De polska byggnadsarbetarna är anställda av företaget Byggexperten Göteborg och har jobbat sedan i juni, och några sedan i juli. Trots det har de bara fått ut en hel månadslön.

Byggexperten Göteborg är inhyrda av företaget M-Bygg Väst. Jobbet består av att renovera fastigheter åt bostadsbolaget Willhem i Göteborg.

– Den första riktiga månadslönen betalade arbetsgivaren ut i september. Innan dess har killarna levt på förskottsutbetalningar. I runda slängar handlar det om totalt 5 000 kronor var under tre månaders tid, säger Mikolaj Kosieradzki på Byggnads Väst.

Under sin tid i Sverige har de anställda på Byggexperten Göteborg bott i en pizzeria. Tidningen Byggnadsarbetaren har talat med en av byggnadsarbetarna på företaget. Han vill vara anonym, men berättar om de usla boendeförhållandena.

-Vi är fem personer som delar på två rum i en pizzeria. För det betalar vi 2 500 kronor var i månaden. Det finns ingen tvättmaskin eller någon möjlighet att torka kläder. Jag tycker att det är väldigt mycket pengar för att bo som vi gör, säger mannen.

Han bekräftar även att de inte har fått betalt för all arbetad tid.

-Jag har fått en lön på omkring 13 000 kronor netto. Men min chef är skyldig mig två månadslöner, säger han.

Vad säger han när ni vill ha era pengar?

– Vad ska jag säga. Han ljuger hela tiden.

Roger Johansson, enhetschef på Byggnads avtalsenhet, menar att den dåliga boendesituationen för utländsk arbetskraft är ett stort problem.

– Ibland känns det som att det är år 1850 när man är ute och ser hur en del byggnadsarbetare bor. För de som ligger ute på traktamente är boendekraven i byggavtalet högt ställda. Men bland avtalslösa företag är det inte ovanligt att arbetare bor i ruttna gamla ladugårdar. Om byggnadsarbetare bor i en pizzeria då ska man självklart larma, säger han.

Miroslaw Nowak, som driver Byggexperten Göteborg, bryr sig inte om att hans anställda bor i en pizzeria.

– Jag har inget att göra med var mina anställda bor, säger han när Byggnadsarbetaren ringer honom.

Han menar också att alla löner är utbetalda. Enligt honom ljuger de anställda.

– Jag har betalat alla löner varje månad. Det är två personer som saknat bankkonto. Jag har sagt till dem att de måste skaffa det. Jag vet inte vem du har pratat med eller varför de säger till Byggnads att de inte har fått några pengar.

Miroslaw Nowak säger att han vill teckna kollektivavtal med Byggnads, och att han nyligen ordnade med Foraförsäkringar till sina anställda.

När Byggnadsarbetaren når M-Bygg Väst erkänner Christer Palmstedt, delägare i företaget, att man gjorde fel när M-Bygg Väst anlitade Byggexperten Göteborg.

Varför tog ni in ett avtalslöst företag?

– Det var rent slarv. Vi kollade inte upp dem innan. Men det är första gången som vi har anlitat en underentreprenör.

De anställda på Byggexperten saknar flera månadslöner. Vilket är ert ansvar?

– Självklart har vi ett ansvar. Jag måste kontakta chefen där och kolla varför han inte betalar ut alla löner. Det är ju rent självklara saker.

Kommer ni att betala deras löner?

– Jag måste först prata med Byggexperten och se vad som har hänt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ingen lön och bor på pizzeria

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig