info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads a-kassa öppnar nytt kontor i Malmö

Byggnads a-kassa öppnar ett nytt kontor i Malmö. Man vill ge bättre service till medlemmarna när arbetslösheten ökar under vintern. Mellan åtta och 10 personer flyttar över från Handels a-kassa som lägger ner sitt kontor.

Handels a-kassa har bestämt sig för att lägga ner sitt kontor i Malmö, vilket i sin tur har givit Byggnads en möjlighet att öppna ett nytt kontor och erbjuda de anställda från Handels anställning. Byggnads nya kontor öppnar den 7 januari nästa år. För Byggnads a-kassa är det en bra lösning, eftersom man direkt får erfarna och utbildade handläggare.

Skänk från ovan
– Det är en skänk från ovan. Det tar cirka två år att bli en bra och självgående handläggare. Här får vi dem färdigrekryterade och utbildade. De behöver lite utbildning hur man hanterar frågor i Byggnads a-kassa, säger Roal Nilssen, föreståndare på Byggnads a-kassa.
Orsaken till att Byggnads a-kassa öppnar ett nytt kontor är att man befarar att arbetslösheten ska öka under vintern, vilket den alltid gör.

Klara topparna i arbetslösheten

– Nu kan vi klara både handläggningstiden och servicen gentemot medlemmarna, samtidigt som vi har en bra arbetsmiljö för personalen. Med den här resursen ska vi klara topparna i arbetslösheten, säger Roal Nilssen.
Men arbetslösheten har ju sjunkit under hösten. Den öppna arbetslösheten var i oktober 3,5 procent. Varför behöver ni då ett nytt kontor?
– Det är rätt. Vi har färre arbetslösa jämfört med samma period förra året och det är möjligt att arbetslösheten stabiliseras på en lägre nivå. Men får vi en arbetslöshet i februari, mars på 10-12 procent, så kräver det sitt. Vi måste ha resurser så att vi klarar det.

Nytt kontor i Helsingborg

– När vi jämfört med andra motsvarande a-kassor så har vi betydligt färre handläggare. Det är först efter att detta kontor öppnar som vi ligger på samma nivå som andra kassor, säger Roal Nilssen.
I augusti 2012 stängde Byggnads a-kassa ett kontor i Halmstad.
Orsaken var att effektivisera verksamheten och spara pengar. Protesterna var mycket starka från de anställda som bland annat ansåg att medlemmarna drabbades negativt. Ett år senare i augusti 2013 öppnade Byggnads a-kassa ett nytt kontor i Helsingborg.

Inte lika akut längre

Orsaken var att möta den ökade administrationen med aktivitetsrapporter som de arbetslösa skulle skicka in till Arbetsförmedlingen, vilket generade ökad arbetsbörda för a-kassorna. Detta problem är mindre nu.
– Aktivitetsrapporterna har minskat betydligt, eftersom Arbetsförmedlingen har infört vissa tekniska lösningar. Det är inte lika akut längre, säger Roal Nilssen, föreståndare på Byggnads a-kassa.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads a-kassa öppnar nytt kontor i Malmö

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig