info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avreglering kan hota säkerheten

Förenkla inte regelsystemet så att säkerheten äventyras. Det är budskapet från LO och Byggnads till EU-kommissionen. Två höga tjänstemän är på plats för att lära sig mer om det svenska systemet med regionala skyddsombud.

Inom EU-kommissionen finns planer på att förenkla reglerna för mindre och medelstora företag. Detta arbete görs med målet att minska byråkrati och öka sysselsättningen.
Men LO och byggfacket är rädda att det ska urholka säkerhetskraven så att arbetsmiljön blir sämre.
-Vi vill att lagstiftningen ska bevaras och förstärkas, säger LO´s Christina Järnstedt, som arbetar med dessa frågor på EU-nivå.
Hon har därför bjudit in två tjänstemän från EU-kommissionen för att visa på alternativ till avregleringar; det svenska systemet med regionala skyddsombud och samverkan på arbetsplatserna.
-Jag har förståelse för den oro som finns. Men vår avsikt är inte att försämra säkerheten, säger Antonio Cammarota, som har samordningsansvar för arbetsmiljö inom EU-kommissionen.

Oklart hur förslagen blir

Han arbetar inom en enhet som ansvarar för lagstiftning inom säkerhet och hälsa. Där pågår arbetet med att gå igenom dagens lagstiftning som rör mindre företag, genom att samla in synpunkter från medlemsländerna och göra en särskild studie. I detta arbete har Sveriges tidigare regering redan lämnat sitt svar och ansåg där bland annat att mindre företag ska kunna slippa att göra arbetsmiljöplaner. Något LO protesterade emot.
Under nästa år väntas en sammanställning om regelverket vara klar och då förväntas man gå vidare med förslag.
Men hur kommer det att påverka byggbranschen?

-Det är alldeles för tidigt och omöjligt att säga idag, säger Antonio Cammarota.
Under tisdagen besökte han ett flertal arbetsplatser tillsammans med en delegation. På Aarsleff Grundläggnings arbetsplats i Värtahamnen berättade Byggnads regionala skyddsombud Tomas Kullberg och företagets representanter om hur de arbetar med säkerheten.

”Bra de ser verkligheten”

-Jag tycker det är bra att de kommer ut och ser vår verklighet. Detta är det enda landet där man har regionala skyddsombud på det här sättet. Och det är viktigt att kommissionen får en förståelse för det, säger Tomas Kullberg.
I Värtahamnen anlägger Aarsleff en ny hamn. Där pågår muddrings-, prefabs- och pålningsarbeten. Jobb som är förenade med stora risker.
En arbetare har brutit handen och en annan fick lungan punkterad av en dörr på en kran. Flera arbetare har fallit i vattnet.
-Vi är inne i en intensiv fas, sa företagets arbetsmiljöansvarige Jan Lunde och betonade att det gör säkerhetsarbetet extra viktigt. Han menar också att facket har en viktig roll.
Byggnads arbetsmiljöombudsman Jörgen Eriksson vill värna om systemet med skyddsombud och han oroas över att det inom EU-kommissionen finns förslag om att företag med färre än 250 anställda skulle kunna slippa en del arbetsmiljöreglerna.
-Skär man i regelverket, leder det till en sämre arbetsmiljö, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avreglering kan hota säkerheten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig