info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fyra dömda i mutbrottshärva

En före detta fastighetschef i kriminalvården, samt två konsulter har dömts till fängelsestraff i ett stort mutmål, i samband med byggande i kriminalvården.

Det gäller en rekordstor härva som omfattar mutor för uppdrag rörande flera planerade anstalter.
Rätten dömde den före detta fastighetschefen för mutbrott, samt en fastighetskonsult och nära vän till honom, för medhjälp till grovt mutbrott. Två konsulter på ett arkitekt- respektive ett projekteringsföretag dömdes bland annat för grov bestickning.

Fängelse

Straffen innebär fängelse för tre av männen och samhällstjänst och villkorlig dom för den fjärde. Längst straff, tre år och två månader, får den före detta fastighetschefen.
Två av de åtalade, fastighetschefen och fastighetskonsulten, döms för att ha tagit emot mutor om sammanlagt 11,6 miljoner kronor, från en tredje åtalad. Detta ska ha skett enligt en gemensam brottsplan. Denna har gått ut på att fastighetschefen för kriminalvårdens räkning tecknat avtal med ett av konsultföretagen för arbeten med de planerade anstalterna i Östersund och Haparanda, samt tillbyggnaden av anstalten i Härnösand.
Konsultföretagets vd har i sin tur tecknat ett skenavtal med det bolag som ägdes av fastighetschefens vän. På det viset har stora summor, mutor enligt tingsrätten, betalats ut till honom. Hur fördelningen av pengarna sedan skulle se ut saknar betydelse, anser rätten.

Fler mutbrott

Då domen avkunnades tidigare i veckan blev det också fällningar i ytterligare två fall för mutbrott och bestickning. I de fallen ska pengar ha betalats ut direkt från konsulterna till den före detta fastighetschefen.
Rättegången har pågått i Stockholms tingsrätt under 50 dagar. Runt 80 vittnen har hörts.
I flera av åtalspunkterna friade tingsrätten de åtalade.
Det gällde bland annat åtalet om brott med anknytning till byggandet av häktet i Sollentuna och byggandet av polisens administrativa centrum i Linköping. Det blev också friande dom då det gällde en del av åtalet rörande anstalten i Saltvik vid Härnösand.

Kritiserade upphandling

Förundersökningen i ärendet inleddes efter att Riksrevisionen kritiserat att kriminalvården handlat upp projektering av flera fängelser och häkten utan att man tillämpat lagen om offentlig upphandling. Avtalen var tecknade av den före detta fastighetschefen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fyra dömda i mutbrottshärva

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig