info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Var fjärde har varit arbetslös

Var fjärde svensk mellan 16 och 64 år har varit arbetslös någon gång de senaste fem åren. Det visar helt ny statistik som SCB tagit fram på uppdrag av LO.

Siffrorna framgår av den nya rapport ”Hur många har erfarenhet av arbetslöshet” som LO presenterar idag. Rapporten ingår som en del i LOs projekt ”Full sysselsättning och solidarisk lönepolitik”.
– Att en fjärdedel av befolkningen har varit arbetslös någon gång under de senaste fem åren är en anmärkningsvärt hög andel. Det motsvarar cirka 1,4 miljoner personer, säger rapportförfattaren och lo-ekonomen Thomas Carlén i ett pressmeddelande.

Långtidsarbetslösheten har ökat

Rapporten visar att arbetslösheten drabbar stora och breda grupper i samhället, inte bara några få utsatta. Samtidigt har långtidsarbetslösheten ökat kraftigt på senare år. Nästan en miljon personer registrerades på Arbetsförmedlingen under 2013 som öppet arbetslösa, deltidsarbetslösa, deltagare i program med aktivitetsstöd eller med någon form av subventionerad anställning. Det motsvarar 20 procent av arbetskraften, en andel som i stort sett har varit oförändrad sedan 2009.
– De omfattande och spridda erfarenheterna av arbetslöshet bör styra bredden och inriktningen på åtgärderna. En hållbar arbetslinje bygger på ett starkt inkomstskydd och goda möjligheter till stöd och omställning för att snabbt kunna ta de nya jobb som växer fram. Men detta saknas idag, säger lo-ekonomen Thomas Carlén.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Var fjärde har varit arbetslös

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig