info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vänstern svänger mest

Artisten Mattias Alkberg väckte rabalder nyligen när han i en låt kallade moderaterna för skadedjur. Och Feministiskt Initiativ släppte i våras en egen platta. Valåret i Sverige höjer den politiska tempen även i musiken. Lyssna på toppar och floppar ur vårt lands digra tradition av politisk musik.

Ebba Grön ”Staten och kapitalet”
Betyg 5

Själva urkunden för politiska låtar i Sverige. Skrevs som en akustisk proggvisa av Blå tåget, men det var Ebba Grön som laddade den med dynamit. Sprängkraften har gått förlorad i takt med att den genom årtiondena blivit sönderspelad.
Att både moderater och sossar spelade den under ett politiskt DJ Battle på Gotland 2012, säger väl det mesta.
Lyssna på låten här.

Timbuktu ”Ett brev”
Betyg 5

Den kanske mest välskrivna politiska låttexten som vårt land skådat. Sammanfattar stämningen i ett Sverige drabbat av baksmällan från kravallerna under EU-toppmötet i Göteborg 2001 och en krypande känsla av ökat kontrollsamhälle i sviterna av 11 september-attentatet. Adressaten, Göran Persson, svarade med en egen rap-text.
Lyssna på låten här.

Imperiet ”Fred”
Betyg 4

Mikael Wiehe skrev den, men det var Thåström som visade hur den egentligen ska spelas. Uppfattas av många, obegripligt nog, som en fredslåt. Är i själva verket raka motsatsen: En rasande uppgörelse med vår rädsla för konflikter, och alla de negativa konsekvenser detta medför.
Lyssna på låten här.

Änglamark Evert Taube
Betyg 4

”Sluta att utrota skogens alla vilda djur, låt örnen flyga låt rådjuren löpa.” Mäster Taube var ingen politisk sångare, och när ”Änglamark” kom ut 1971 var det 17 år kvar innan Miljöpartiet första gången kom in i riksdagen.
Men enklare och mer effektivt än så har de grönas budskap sällan uttryckts i musikalisk form.
Lyssna på låten här.

Kartellen, Timbuktu ”Svarta duvor & vissna liljor”
Betyg 3

Inte i närheten av briljansen i ”Ett brev”. Men den visade att politisk musik fortfarande har kraft att skaka etablissemanget. Sveriges Radio la restriktioner kring när den fick spelas och riksdagens talman vägrade att delta när Jason ”Timbuktu” Diakté i riksdagen, en kort tid efter låtsläppet, skulle motta pris av Fem i tolv-rörelsen.
Lyssna på låten här.

Mange Schmidt, Sofia Talvik, Wille Craaford ”Flyter”
Betyg 2

Moderaternas kampanjlåt inför valet 2010. Tveklöst en svängig låt som doftar starkt av tidiga Just D. Men texten alltså: ”Det här är en låt, låt den klinga sitt plong, utan tvingande tvång.” Man känner att någonstans borde Fredrik Reinfeldt satt ner foten. Han var trots allt statsminister.
Lyssna på låten här.

Andres Esteche ”Robbin Hood”
Betyg 2

”Varför ska vi inom vänstern alltid vara så tråkiga? Vi gillar faktiskt också att festa och ha kul”, känns det som att Vänsterpartiet lite bajsnödigt brainstormade sig fram till, inför riksdagsvalet 2010. Och lät sedan schlagerstjärnan Andres Esteche spela in en partylåt som hackar på överklassen. Resultatet blev rätt lökigt. Och varför två b i Robbin?
Lyssna på låten här.

Eddie Oliva ”Kryssa Anna Maria”
Betyg 1

Eddie Oliva må ha tinat många vintriga pensionärshjärtan med sydländska ballader. Men det ursäktar inte sättet som han inför EU-valet gör om refrängen till ”Guantanamera” för att stödja Anna Maria Corazza Bildts personvalskampanj. Enda försvaret: Corazza Bildt kom in i parlamentet.
Lyssna på låten här.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vänstern svänger mest

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig