info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rörläggare fick stipendium

Rörläggaren Kevin Broberg har fått Säkerhetsnålen, försäkringsbolaget Ifs stipendium på 50 000 kronor. Orsaken är att han startade den antirasistiska föreningen Frillesås friendship.

För två år sedan fick de drygt 2000 invånarna i Frillesås i Kungsbacka fick SD:s rasistiska flygblad i sina brevlådor. Där förklarade partiet att byn skulle förvandlas till ett kriminellt samhälle med gruppvåldtäkter, bilbränder och stenkastning, skriver Dagens Nyheter. Det handlade om att ta emot sex till åtta ensamkommande barn som flytt från krig och svält.

Slå vakt om ett öppet samhälle

I flygbladet hade SD skrivit att ”Vi säger vad ni tycker” och ”Vi står på frillesåsbornas sida i kampen mot flyktingboendet”. Det gjorde Kevin väldigt upprörd och tillsammans med sin syster och en kompis delade de ut flygblad för att ge en annan bild hur invånarna tänker på orten. Att man slår vakt om ett öppet och tolerant samhälle som präglas av gemenskap och sammanhållning på lika villkor. Kevins initiativ mötte positiva reaktioner och blev inledningen till att den partipolitiskt obundna föreningen Frillesås friendship bildades.

”Göra lite roliga grejer”

Föreningens sätt att arbeta har sedan blivit en förebild för flera orter i landet och föreningen ingår i den platt form som den antirasistiska organisationen Expo kallar ”Tillsammansskapet”. Frillesås friendship vill arbeta för att lokalsamhälle som står upp för varandras mänskliga rättigheter. Man ordnar mötesplatser där alla kan delta utifrån sina förutsättningar, exempelvis pingisturneringar, skrivartävlingar och organsierade promenader med barnfamiljer.
– Vi vill göra lite roliga grejer som binder oss samman, säger Kevin Broberg.
till DN.
Kevin Boberg arbetar som vvs-montör och säger också till DN att han aldrig har tråkigt på jobbet. Att det är ett drömjobb som han har haft ända sedan slutade skolan som 16-åring.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rörläggare fick stipendium

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig