info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Larmar om byggutsläpp

Utsläppen från byggprocessen är ett större problem än vad som tidigare uppmärksammats. Det är budskapet i en rapport från Sveriges Byggindustrier och Ingenjörsvetenskapsakademin.

Beräkningarna i rapporten, som släpptes i somras, pekar mot att byggprocesser påverkar klimatet i en omfattning som motsvarar utsläppen från personbilstrafiken. Sveriges Byggindustrier har tagit fram rapporten i samarbete med IVA (Ingenjörsvetenskapsakademin).
Förvisso skriver man att beräkningarna är grova på grund av bristande underlag, men man slår fast att alla studier pekar mot att klimatbelastningen är omfattande. I rapporten räknas både energianvändningen i byggprocessen och de koldioxidutsläpp som uppstår då byggmaterialen tillverkas. Anläggningsbyggen uppges orsaka 60 procent av utsläppen, medan husbyggen står för de resterande 40.

Lika mycket utsläpp från bygge som drift

Rapportförfattarna betonar att det gjorts satsningar på att minska energianvändningen i färdiga byggnader, men att man måste göra mer åt de utsläpp som själva byggprocessen orsakar.
Det mest energikrävande materialet är betong. Enligt rapportens beräkningar orsakar ett flerbostadshus i betong lika mycket utsläpp under produktionsfasen som under de kommande femtio åren i drift.

Vill ha klimatkrav i upphandlingar

I inledningen till rapporten skriver författarna att det finns tillräcklig kunskap för att agera och att alla som ansvarar för bygginvesteringar bör göra en tidig analys av klimateffekterna.
Rapporten mynnar ut i en rad rekommendationer, där man bland annat skriver att regeringen bör ge berörda myndigheter i uppdrag att utveckla upphandlingsmodeller som stimulerar minskad klimatbelastning.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Larmar om byggutsläpp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig