info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Fullständigt oacceptabelt"

-Här ser vi effekterna av ett marknadsexpriment. Här har vinsten, inte elevernas utbildning, varit i fokus, säger socialdemokraternas talesperson i skolfrågor, Ibrahim Baylan.

I det senaste numret av Byggnadsarbetaren granskar vi skolkoncernen Praktiska Sverige AB, som är landets största privata skolkoncern när det gäller byggutbildningar, med byggprogram på 33 orter runt om i Sverige. Förra året gick koncernen med 19,1 miljoner i vinst, samtidigt som Skolinspektionen pekade på en rad brister som kunde ha åtgärdats med hjälp av mer resurser.
Socialdemokraternas talesperson i skolfrågor, Ibrahim Baylan reagerar med anledning av reportaget, där elever berättar att skolan ”sparade på allt” från övningsmaterial och arbetskläder, till lärartjänster och personal.
– Det är fullständigt oacceptabelt. Här är ytterligare ett exempel på en koncern som sätter egen vinning före kvalitén på elevernas utbildning. Hela systemet med fri etableringsrätt av friskolor måste förändras, säger Ibrahim Baylan.

”Köpstopp”

Före detta eleven David Dahlborg, som gick ut byggprogrammet i våras, berättar i reportaget att det ständigt var ”köpstopp” på skolan.
– Vi fick inte material att träna på i skolan, så vi var helt okunniga när vi kom ut på praktik, man kände sig dum när man kom ut på praktiken, berättar David.

Vill inte förbjuda vinster

Socialdemokraterna vill inte förbjuda vinster i skolföretagen. Däremot vill partiet att bolagen ska tvingas att redovisa sin ekonomi i detalj, så att allmänheten får reda på hur skolpengen används på den enskilda skolan.
-Syftet med offentlighet och öppen redovisning är att journalister, föräldrar och medborgare ska se, hur skattemedel används. Idag snurrar pengarna runt i koncerner så att varken journalister eller medborgare vet vad bolagen använder skolpengen till. Vi vill ha öppna böcker, så att alla får se exakt hur de här pengarna används på enhetsnivå.
Vill Socialdemokraterna begränsa etableringen av nya skolor?

– Sedan 2006 har vi fått 50 procent fler friskolor, samtidigt som antalet elever har sjunkit med 20 procent. Den ekvationen går inte ihop. Det är den fria etableringsrätten som är boven i dramat. Vi vill göra om alla yrkesutbildningar, så att de varken får startas eller genomföras, utan att skolan har ett samarbete med branschen. Parterna kommer överens om vad utbildningen ska innehålla.
Ni tror att det blir mer ordning i ”skolvärlden” om kommunerna får mer att säga till om. Men hurdå?

Kommunerna har ansvaret, de ska betala skolpengen. Då ska kommunerna också få större befogenheter, anser vi. Friskolorna måste ingå ett samarbetsavtal med kommunen innan de får tillstånd från Skolinspektionen att starta en skola.
Idag finns det många elevplatser för snickaryrket där konkurrensen om jobben har varit stor och
få elevplatser för bristyrken inom bygg, Tycker ni att byggbranschen ska få ett ökat inflytande över vilka yrken inom skolorna utbildar för?
-Ja, i förlängningen borde branschen få ett inflytande över dimensioneringen av olika inriktningar på gymnasiet. Idag är det ungdomarnas intresse, kopplat till den fria etableringsrätten av skolor, som innebär att det startas väldigt många skolor där man inte kan garantera praktik för att branschen inte kan ta emot eleverna. Detta drabbar ungdomarna hårt. Och det måste vi göra något åt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Fullständigt oacceptabelt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig