info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Klartecken för ”mål och vision”

Efter en stundtals livlig debatt fick Byggnads framtidsdokument "Mål och vision 2022" under fredagen ett ja av kongressen.

Debatten började med att Byggnads ordförande Johan Lindholm från talarstolen slog fast att ”Mål och vision 2022” är det viktigaste dokumentet som kongressen har att ta ställning till.
Den största delen i rapporten ägnas åt hur Byggnads ska få fler medlemmar. Målet är att år 2022 vara världens starkaste fackförening och organisera 90 procent av alla byggnadsarbetare. I stora delar gick rapporten igenom, men med några tillägg. Och flera förslag till förändringar som inte gick ”att hänga upp på att-satser” lovade Johan Lindholm att ledningen skulle ta med sig i det fortsatta arbetet. Det gällde framför allt frågor om lön och arbetsmiljö.

Stopp för f-skattare och papperslösa

Avsnittet om hur Byggnads ska få fler medlemmar fick bland annat en förändring om att facket minst en gång om året ska besöka elever som går yrkesutbildning inom byggprogrammen. Tanken är att eleverna ska förstå fackets betydelse och bli medlemmar i Byggnads.
Beslutet på kongressen innebär bland annat också att alla medlemmar i facket ska se sig som medlemsvärvare i framtiden och att alla medlemmar ska gå en utbildning om fackets verksamhet och värderingar.
Förslaget i rapporten om att f-skattare och papperslösa inte ska organiseras i Byggnads gick igenom. Ett skäl till att inte ta med papperslösa är, enligt rapporten, att de befinner sig olagligt i landet och bryter mot gällande lagstiftning.

Ansvarig för jämställdhet i varje region

Under rubriken jämställdhet och mångfalt begärde Jonas Nilsson från region Väst med flera ordet och ville se ett tillägg om att varje region ska ha en ombudsman som är jämställdhetsansvarig. Detta förslag sa kongressen ja till. Det blev även en förändring i en skrivning från ”att fem procent av Byggnads medlemmar är kvinnor 2022” till ”att minst fem procent av Byggnads medlemmar är kvinnor 2022.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Klartecken för ”mål och vision”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig