info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Emmelie vann om jämställdhet

Jämställdhetsansvariga ska utses i varje region. Kongressombudet Emmelie Renlund från Västerbotten fick en stor framgång när hennes motion gick igenom. Förbundsstyrelsen gjorde om och tog hennes förslag.

-Detta är viktigt för alla som är i minoritet. Det handlar inte bara om kvinnor utan också om andra minoriteter som hbtq-personer och personer av annan etnicitet, säger hon.
Årets kongress är snickaren Emmelie Renlunds första som kongressombud. Hon hade skrivit en motion om att utse jämställdhetsansvariga i varje region och att dessa ska ha tillräcklig utbildning för uppdraget. En motion med samma förslag fanns också från region väst. Men något bifall fanns inte i förbundsstyrelsens förslag till svar, trots att frågan om att utse jämställdhetsansvariga ombudsmän ute i landet var uppe redan för åtta år sedan.

Åtta års väntan

Då blev det också beslutet att det skulle ske.
Men sedan har inget hänt. Förslaget har inte genomförts.
-Det är dåligt, säger Emmelie Renlund och ifrågasatte från talarstolen vad som egentligen hänt.
Utan att veta om detta beslut skrev hon en motion, utifrån att hon ser ett stort behov. Först en tid före årets kongress fick hon kännedom om det tidigare beslutet som aldrig genomförts.

Stort behov

-Jag ser att det finns ett stort behov av jämställdhetsansvariga. Hade det redan funnits kanske vi hade kunnat behålla en del av de kvinnor som försvunnit från branschen, säger hon.
Förbundsstyrelsen backade från sitt tidigare förslag och biföll Emmelies motion och en annan motion i samma fråga från region väst.
Nu blir det alltså ett nytt försök att inför en jämställdhetsansvarig och Emmelie fick stöd för sin sak redan innan hon på lördagen gick upp för att tala för sin motion.
Redan då kongressrapporten ”Mål och vision” behandlades under fredagen, banades väg för detta.
Under temat jämställdhet och mångfald lade Jonas Nilsson från region väst, in ett förslag just om att det i varje region ska finnas en jämställdhetsansvarig ombudsman. Både han och Emmelie och flera andra talare var uppe och talade sig varma för förslaget.
De fick då med sig Byggnads förbundsstyrelse och beslutet blev att alla i Byggnads ska arbeta aktivt med att stärka jämställdhets- och mångfaldsfrågor och att det i varje region ska finnas en jämställdhetsansvarig ombudsman. Beslutet på lördagen följde i samma linje och jämställdhetsfrågorna blev plötsligt heta.
-Hade det inte funnits så mycket fördomar och dåliga attityder hade detta aldrig behövts, ska kongressombudet Carina Johansson, region väst.
-Jag känner mig jätteglad. Speciellt över att jag nu sett att så många börjat få upp ögonen för de här frågorna. Jag hoppas att det betyder att vi sätter jämställdhetsfrågorna på dagordningen. Och att det betyder att minoritetsgrupper blir sedda och vet att de har ett stöd. Det är jätteviktigt att känna det, säger Emmelie Renlund.
Hon sa från talarstolen att hon varit förbannad och besviken, men att det leder ingenstans. Nu måste man hitta lösningar och få bukt med problemen.

Fem procent kvinnor

Också Jonas Nilsson var glad över att förslaget gick igenom.
-Detta är viktigt. Jämställdhet gynnar oss alla. Det är inte bara en kvinnofråga, säger han.
Det beslöts också att Byggnads mål ska vara att minst fem procent av Byggnads medlemmar ska vara kvinnor år 2022. Idag utgör de kvinnliga medlemmarna cirka en procent av medlemskåren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Emmelie vann om jämställdhet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig