info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Papperslösa får inte medlemskap

Papperslösa och f-skattare kan inte bli medlemmar i Byggnads enligt en rapport som i går togs på kongressen. Johan Lindholm hänvisar till att de papperslösa saknar arbetstillstånd.

På Byggnads kongress som pågår nu antogs under lördagen en rapport gällande Byggnads mål och visioner inför de kommande åtta åren. Där slås fast att papperslösa inte kan vara medlemmar i Byggnads, enligt förbundets stadgar.
För två och ett halvt år sedan frågade tidningen Dagens Arena Johan Lindholm, Byggnads ordförande, om han trodde att Byggnads kommer organisera papperslösa i framtiden. Han svarade då att man såg över frågan och att man ”starkt kommer att överväga det”. Det finns sedan tidigare enstaka LO-förbund som accepterat papperslösa som medlemmar. Skatteverket har också gett papperslösa möjlighet att skatta på sina inkomster. Med papperslösa menas personer som saknar arbets- och uppehållstillstånd i Sverige.
Byggnadsarbetaren frågade Johan Lindholm varför papperslösa inte kan vara med i Byggnads.
– Det är som det skrivs i rapporten. De har inte arbetstillstånd och därmed ingen arbetsgivare. Men det är ju ett helt avsnitt i rapporten om hur vi arbetar, vi gör otroligt mycket för de papperslösa ändå.
Men varför är det självklart att de inte kan vara medlemmar också?

– Det är avsaknaden av arbetstillstånd och uppehållstillstånd. Men vi förstår deras utsatthet, vi hjälper dem på andra sätt.
Han syftar bland annat på att Byggnads engagerat sig i ett fackligt center för papperslösa.
I rapporten står att de papperslösa skulle ha svårt att utnyttja sitt medlemskap då de inte vill vara offentliga. Man skriver också: ”Vid en diskussion om dessa personer ska kunna vara medlemmar i Byggnads måste man ändå komma ihåg att personerna trots allt uppehåller sig olagligt i landet. Ett medlemskap i Byggnads skulle innebära att vi organiserar personer som bryter mot gällande lagstiftning.”
Finns det några andra lagbrott som gör att man inte kan bli medlem i Byggnads?

– Nej, det finns det inte, säger Johan Lindholm.
Inte heller f-skattare välkomnas som medlemmar i Byggnads. Här menar man att man i stället måste arbeta för att företag ska anställa arbetare i stället för att anlita f-skattare.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Papperslösa får inte medlemskap

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig