info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Handlingsplan för förtroendevalda

En handlingsplan ska upprättas för att ta hand om de fackligt förtroendevalda som kommer i kläm i sitt fackliga arbete. Det beslutades på Byggnads kongress fjärde dag.

Det blev en intensiv debatt under Byggnads kongress fjärde och avslutande dag om att stärka skyddet för Byggnads fackliga förtroendevalda ute på arbetsplatserna. Flera kongressombud var uppe i talarstolen och yrkade bifall på andra att-satsen i motionen från Byggnads Skåne ”att man upprättar en handlingsplan på hur man skall ta hand om de förtroendevalda som kommer i kläm i sitt fackliga arbete”.
I motionen stod det att många som är förtroendevalda blir hårt utsatta psykiskt och fysiskt av arbetsgivare och organisationer när de utför sina fackliga uppdrag för Byggnads och dess medlemmar.

En viktig fråga

– Det är en jätteviktig fråga att ta fram en handlingsplan, sa Valentin Jovanovic, kongressombud från region Skåne.
Förbundsstyrelsen hade först gjort ett avslag, men ändrade sig och biföll andra att-satsen i motionen. Kongressen beslöt därmed att man att ta fram en handlingsplan på hur man ska ta hand om de förtroendevalda som kommer i kläm. Inledningsvis fanns det också ett förslag på att instifta en rehabiliteringsförsäkring till Byggnads samtliga fackliga förtroendevalda och till Byggnads medlemmar, men denna togs tillbaks innan kongressen gick till beslut.

En juristförsäkring

Jonas Sjöberg, kongressombud från region Skåne, yrkade också för att Byggnads skulle ges uppdrag att utreda möjligheten för medlemmar att teckna en juristförsäkring som frivillig juristförsäkring. En sådan finns exempelvis hos Elektrikerna. Förbundsstyrelsen avslog motionen och kongressen gick efter votering på förbundsstyrelsens yrkande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Handlingsplan för förtroendevalda

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig