info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utländska avtal centralt ansvar

Byggnads kongress skjuter över ansvar för avtalsteckning med utländska företag från regionerna till Byggnads centralt. Man går därmed emot förbundsledningen.

Byggnads kongress röstade under lördagsförmiddagen igenom en motion om att förbundet ska anställa professionell personal som tecknar alla utländska avtal. Motionen kom från Byggnads Norrbotten.
– Vi känner oss inte riktigt mogna för att ta det här ansvaret, säger Joakim Sevä, som är ombud från Norrbotten.
I motionen konstateras att det ställs allt större krav på dem som ska teckna avtal med utländska företag, dels rent språkligt och dels vad det gäller kunskap om regelverk.
Joakim Sevä är til vardags ombudsman på Byggnads. Han säger att han ibland då han tecknat avtal med utländska företag kan ha en oroskänsla för om man förstått varandra fullt ut. Han betonar att han i själva verket är för att avtal ska tecknas så nära verksamheten som möjligt. Men han tycker att man behöver förbereda sig innan man för över ansvaret till regionerna.
– Sen tror jag man markerar lite inför utländska företag när man bjuder in till huvudkontoret för att teckna avtalen, att man visar att det här är en jätteviktig fråga.
I motionen står som sagt att förbundet ska anställa personal för avtalstecknandet. Men Joakim Sevä tror att det finns personer på förbundskontoret i dag som kan ta det här ansvaret.
Förbundsstyrelsen hade yrkat avslag på motionen. De skrev i sitt utlåtande att avtal ska tecknas regionalt och att förbundsstyrelsen ska se till att förbundskontoret erbjuder mer kvalificerad utbildning och bättre stöd till regionerna. Under debatten på kongressen sa Ola Olsson från förbundskontoret att man just nu tar fram en utbildning för dem som tecknar utländska avtal. Joakim Sevä välkomnar en sådan utbildning för regionerna, men vill att ansvaret ska ligga centralt i väntan på att den är genomförd.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utländska avtal centralt ansvar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig