info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rimec tvingas betala skatt

Det irländska bemanningsföretaget Rimec förlorade i kammarrätten och tvingas betala 11 miljoner i arbetsgivaravgifter, pengar som företaget undanhållit svenska staten.

Arbetarna hade utfört jobb på bland annat citytunneln i Malmö, tunnelbygget genom Hallandsåsen, och på Borealis i Stenungsund. Företaget var underentreprenör åt bland annat Skanska och NCC. Tvisten gällde arbetsgivaravgifter för totalt 134 Rimec-anställda, främst från Polen. Det är skatteverket i Göteborg som granskat Rimecs verksamhet och ställt kravet på arbetsgivaravgifter mot företaget. Skatteverket menade att de 134 byggnadsarbetarna arbetat så pass länge i Sverige att de ska beskattas här. Cirka 50 av dem betalade också inkomstskatt i Sverige.

Likvidation

Göteborgsposten (GP), som följt det rättsliga efterspelet, skriver att skatteverkets krav riktades mot Rimec Limited, ett bolag som ingår i Atlanco Rimec-koncernen. Rimec hävdade enligt GP hela tiden att Rimec Contracting i stället var arbetsgivare för personalen i Sverige. Detta företag försattes i likvidation 2011.

Hade åtagit sig att betala skatt

Kammarrätten i Göteborg gick på Skatteverkets linje och beslutade att Rimec Limited ska betala. Rätten konstaterar att Rimec Limited, i avtalen med NCC och Skanska, åtagit sig att betala löner, skatter och avgifter.

Nya tvister

Parallellt med den nu avgjorda tvisten i kammarrätten har Skatteverket riktat nya krav mot Atlanco Rimec-koncernen. Ett krav på cirka sju miljoner kronor i obetalda arbetsgivaravgifter riktas mot Rimec Cyprus, som var underentreprenör åt NCC när man uppförde ett kraftvärmeverk i Helsingborg.
Tidningen Byggnadsarbetaren har under flera år följt och granskat Rimec i en rad artiklar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rimec tvingas betala skatt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig