info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya EU-regler för utstationering

EU-parlamentet har klubbat igenom ett tillägg till utstationeringsdirektivet. Ett huvudentreprenörsansvar införs och företagen i första ledet får ansvar för att underentreprenörerna följer reglerna.

Det var förra veckan som EU-parlamentet klubbade en kompromiss med medlemsländerna om ett tillägg till EU:s utstationeringsdirektiv från 1996, skriver Europaportalen.se. Direktivet sätter ramarna för hur det ska gå till när företag från ett EU-land tillfälligt genomför arbete i ett annat land.
De två huvudsyftena med det så kallade genomförandedirektivet är att se till att falska egenföretagare och så kallade postlådeföretag inte lägnre kan utnyttja kryphål i regelverket.

Striktare regler för byggbranschen

Reglerna blir striktare för byggbranschen som står för en fjärdedel av all utstationering i EU. Ett huvudentreprenörsansvar införs där de anlitade företagen i första ledet får ansvar för att även underentreprenörerna följer reglerna. Det var 1996 som EU:s utstationeringsdirektiv tillkom för att ge ett visst arbetsrättsligt skydd för anställda från ett medlemsland som tillfälligt arbetar i ett annat EU-land. Men reglerna följdes inte. Genom att sätta upp brevlådeföretag har flera skumraskfirmor kunnat flytta billigare arbetskraft från ett land till ett annat genom att utnyttja kryphål. Direktivet måste ges ett formellt godkännande innan det kan skrivas in i de nationella lagböckerna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya EU-regler för utstationering

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig